Maslinari iz Bara i Boke učili o zanatu u Italiji

Udruženje Pulje ima 1.200 uljara, a u posljednjih 15 godina postiglo je ogroman finansijski efekat
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2011. 06:40h

Po pet maslinara iz Bara i Boke, zajedno sa deset kolega iz hrvatske Dubrovačko-neretvljanske županije, učili su u Pulji šta treba uraditi da bi se dobilo kvalitetno ulje.

Pulja je sa 60 miliona maslinovih stabala apsolutni italijanski lider u toj grani poljoprivrede.

Posjeta maslinara realizovana je u sklopu IPA projekta "Tradicionalno maslinarstvo kao dio prekogranične turističke ponude", a naši maslinari bili su gosti Asocijacije proizvođača maslinovog ulja Pulje.

"Oni masline isključivo beru i najkasnije za 48 sati ih prerade. U maslinjaku rade tresačice, a ispod stabala se istovremeno šire mreže u koje se prikuplja plod, pa se jedna maslina obere za nepuna dva minuta. Prosjek berbe po jednom čovjeku je 700 kilograma dnevno. To je deset put više nego kod nas", kazao je Sadetin Peričić, sekretar Udruženja maslinara Bara.

Udruženje Pulje ima 1.200 uljara, a u posljednjih 15 godina postiglo je ogroman finansijski efekat. Samo jedna od tamošnjih najvećih fabrika za dan preradi 160 tona maslina, od kojih se proizvodi isključivo ekstradjevičansko i djevičansko ulje, što je preporučeno i gostima iz Crne Gore i Hrvatske.

"Pokušaćemo da prenesemo ova iskustva koja su nam veoma bitna zbog revitalizacije maslinjaka koju sprovodimo. Zbog naše male proizvodnje, šansa nam je proizvodnja ulja od žutice, naše autohtone sorte sa geografskim porijeklom", rekao je Peričić.

Bonus video: