Mugoša i ukrajinski premijer otkrili spomen-bistu u čast Tarasa Ševčenka

Njegoševo i Ševčenkovo stvaralaštvo predstavljalo temelj za izgradnju savremenog nacionalnog identiteta i književnosti Ukrajinaca i Crnogoraca
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2011. 17:43h

Gradonačelnik Miomir Mugoša i predsjednik Vlade Ukrajine Mikolo Azarov otkrili su u Dječijem parku na Kruševcu, spomen-bistu ukrajinskom književnom stvaraocu Tarasu Ševčenku. Bista je djelo crnogorskog vajara Rista Radmilovića.

Mugoša je kazao da otkrivanje spomenika velikom ukrajinskom pjesniku, slikaru i humanisti predstavlja snažnu potvrdu jačanja kulturnih i sveukupnih veza Crne Gore i Ukrajine.

"Ovo podsjećanje je znak podudarnosti naših kulturnih nasljeđa. Ono što je za crnogorsku kulturu i umjetnost ličnost i djelo Petra II Petrovića Njegoša, za ukrajinsku je Taras Grigorovič Ševčenko", rekao je gradonačelnik.

Ističući da je Njegoševo i Ševčenkovo stvaralaštvo predstavljalo temelj za izgradnju savremenog nacionalnog identiteta i književnosti Ukrajinaca i Crnogoraca, Mugoša je podsjetio da Ševčenka mnogi smatraju jednim od vodećih mislilaca svog doba, koji je zbog svog slobodarskog duha, dobar dio života proveo u zatvorima, gdje mu je zabranjivano da piše.

"Nama će biti čast što će skulptura Njegoša, rad vajara Draga Đurovića, uskoro biti postavljena u parku Nacionalnog tehničkog univerziteta u Kijevu", rekao je Mugoša.

Njegoševo i Ševčenkovo stvaralaštvo predstavljalo temelj za izgradnju savremenog nacionalnog identiteta i književnosti Ukrajinaca i Crnogoraca

Ističući da zajednički projekat dviju država potvrđuje njihovu zajedničku težnju, kulturnu baštinu, istoriju i razmišljanja o budućnosti, Azarov je podsjetio da je prije nekoliko godina crnogorski predsjednik pokrenuo inicijativu za otvaranje bisti dvojici predstavnika iz Ukrajine i Crne Gore u Kijevu.

"Prilikom određivanja kome će biti napravljene biste, ni kod crnogorskog ni kod ukrajinskog naroda nije bilo sumnji kome će biti namijenjene, jer su Njegoš i Ševčenko ličnosti, koje su učinile najveće blago za identitete svojih naroda", kazao je Azarov.

Zvijezda vodilja za milione Ukrajinaca

Prema njegovim riječima, ideja da se Ševčenku otvori spomen-bista u Podgorici je u Ukrajini izazvala veliko zadovoljstvo i interesovanje, a aktivisti Društva prijateljstva Ukrajine i Crne Gore su sponzorisali izgradnju tog projekta.

"Neću pogriješiti ako kažem da je upravo Taras Ševčenko bio zvijezda vodilja za milione Ukrajinaca koji su se opredijelili za nezavisnost na referendumu u decembru 1991. godine", kazao je Azarov.

Bez dočeka i ove godine

Svečanog dočeka Nove godine na trgu u Podgorici neće biti ni ove godine, jer će se prema riječima gradonačelnika Miomira Mugoše, sredstva koja su predviđena za organizovan doček na slobodnim površinama i ove, kao i nekoliko prethodnih godina, usmjeriti organizacijama koje se bave zaštitom i projektima osoba s posebnim potrebama.

"Mislimo da je to još bolje nego da to organizujemo, tim prije što je ovo vrijeme koje nije baš za neka pretjerana slavlja, bez obzira na to što je Nova godina, koja dođe i prođe. Biće i drugih mjesta, posebno turističkih, gdje će moći da budu, oni koji žele na otvorenom da provedu malo vremena", kazao je Mugoša.

On je rekao da će naknadno biti objavljeno koliko će iznositi sredstva, koja će biti usmjerena pomenutim organizacijama.

Bonus video: