"ZARADE NERIJETKO KASNE"

Pejović: Vatrogasci imaju male zarade u poređenju sa opasnostima posla

"Porezi i doprinosi, staž u uvećanom trajanju nije im uplaćen i po nekoliko godina. Uslovi za odlazak u penziju su takvi da ih mali broj vatrogasaca-spasilaca može ispuniti pa su prepušteni na milost Zavoda za zapošljavanje u svojim poznim godinama"
141 pregleda 1 komentar(a)
Ratko Pejović, Foto: Luka Zeković
Ratko Pejović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.05.2018. 12:37h

Zarade vatrogasaca spasioca su nerealno male u poređenju sa opasnostima i naporima kojima su izloženi u svakodnevnom radu, tvrdi Ratko Pejović, predsjednik stukovnog odbora vatrogasaca-spasilaca Crne Gore.

On je povodom 4. maja Međunarodnog dana vatrogasaca-spasilaca kazao da zarade crnogorskim vatrogascima nerijetko kasne i po nekoliko mjeseci i neujednačene su od grada do grada.

"Porezi i doprinosi, staž u uvećanom trajanju nije im uplaćen i po nekoliko godina. Uslovi za odlazak u penziju su takvi da ih mali broj vatrogasaca-spasilaca može ispuniti pa su prepušteni na milost Zavoda za zapošljavanje u svojim poznim godinama. U pojedinim službama vatrogasci-spasioci nijesu kolektivno osigurani u slučaju povreda, profesionalne bolesti ili smrti na radnom mjestu", navodi Pejović u saopštenju.

Ističe da je zanimanje vatrogasca-spasioca izuzetno opasan, ali human posao. "Obavljajući poslove koji su propisani zakonom i dati nam u nadležnost često žrtvujemo zdravlje i sopstvene živote spasavajući živote drugih i imovinu građana. Jer odakle svi bježe tamo idemo mi", kazao je Pejović.

Na Međunarodni dan vatrogasaca-spasilaca Pejović je ukazao i na druge dugogodišnje probleme koje imaju vatrogasci-spasioci u Crnoj Gori.

Tvrdi da je dio problema lako i za kratko vrijeme rješiv uz “dobru volju i obostrano razumjevanje, dok drugi čekaju sistemska rješenja izradom novih i boljih zakonskih propisa”.

“Vatrogasci-spasioci ne posjeduju adekvatnu i atestiranu ličnu zaštitnu opremu dok je kolektivna oprema ako je i posjeduju stara i po nekoliko desetina godina. U mnogim službama ne radi dovoljan ili optimalan broj vatrogasaca-spasilaca obzirom na veličinu, broj stanovnika i rizike koji se nalaze u pojedinim opštinama, a rade i druge poslove koji im nijesu propisani zakonom. Službe zaštite nemaju akte o procjeni rizika na radnom mjestu a prostorije u kojim borave vatrogasci-spasioci su neuslovne i ne zadovoljavaju ni minimum standard. Vatrogasci-spasioci su često izloženi mobingu i prijetnjama od strane poslodavaca koji ih nerijetko shvataju kao balast i opterećenje i nepotreban trošak za slabo stojeće budžete lokalnih uprava. Da bi ispunili svoju misiju da pomognemo, sačuvamo i spasimo ljudske živote i imovinu prevashodno nas mora biti dovoljno, moramo imati sa čim da radimo i na kraju, ne manje važno, za posao koji obavljamo moramo biti adekvatno plaćeni”, naveo je Pejović koji je uz čestitke Međunarodnog dana vatrogasaca-spasilaca poželio da navedene probleme riješe mnogo prije nego što očekuju.

Preporučujemo za Vas