Studenti najavom novih protesta iznenadili Ministarstvo

Iz SPCG su saopštili da će na novom protestu, 15. decembra, još jednom zahtijevati realne i ostvarive zahtjeve za koje će dati realne rokove
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2011. 17:45h

Pomoćnica ministra prosvjete i sporta Mubera Kurpejović iznenađenja je odlukom studenata da 15. decembra ponovo izađu na ulice, jer su, kako kaže, svi njihovi zahtjevi koji su mogli biti ispunjeni u kratkom roku – ispunjeni.

Međutim, dva najvažnija zahtjeva studenata - autonomija Univerziteta i povećanje njegovog budžeta, moraće da sačekaju na realizaciju.

“Postoje i zahtjevi koji se nijesu mogli ispuniti ad hoc u roku od mjesec dana. Za te zahtjeve donijete su odluke i stvoreni uslovi da se sa njihovom realizacijom počne odmah sa punom posvećenošću svih državnih organa”, kazala je Kurpejović na vanrednoj konferenciji za novinare, koja je sazvana povodom najave novih protesta studenata, zbog, kako su saopštili, neispunjavanja zahjeva.

"Odobreno je dodatnih 1.000 kredita, za što je izdvojeno 450.000 eura”, poručila je Kurpejović .

"Odobreno je dodatnih 1.000 kredita, za što je izdvojeno 450.000 eura”, poručila je Kurpejović .

Iz Studentskog parlamenta Crne Gore (SPCG) priznali su resornom ministarstvu ispunjavanje upravo tih zahtjeva, dok za sve ostale kažu da "konkretnog odgovora još nema". To ih je, kako su saopštili, primoralo na organizovanje novih protesta.

“Glavni zahtjev koji se tiče povećanja ulaganja u visoko obrazovanje od strane države, koji se ujedno tiče poboljšanja uslova i kvaliteta studiranja na državnom univerzitetu se ne ispunjava”, tvrde studenti.

Gradiće se novi dom

Kurpejović je kazala da je Univerzitet Crne Gore (UCG), u vezi zahtjeva studenata za smanjenjem školarine, na posljendnjoj sjednici Upravnog odbora formirao Komisiju, koja će napraviti izvještaj o školarinama u prethodnom periodu i utvrditi visinu za sledeću godinu.

“Prijedlog odluke o broju studenata koji se mogu upisati može se realizovati tek u maju, kada se takva odluka bude donosila”, rekla je ona.

“Površina zgrade biće 6.700 kvadratnih metara, koji će obezbijediti dodatnih 360 mjesta za studente”, pohvalila se Kurpejović.

“Površina zgrade biće 6.700 kvadratnih metara, koji će obezbijediti dodatnih 360 mjesta za studente”, pohvalila se Kurpejović, ali nije mogla da precizira kada će dom biti gotov.

Ona je naglasila i da je u toku tender za renoviranje 50 soba u Novom studentskom domu, a početkom godine uradiće se isto i sa preostalih 60 soba.

“Pored ovog ulaganja, početkom godine 308.000 eura biće uloženo u renoviranje domova, za promjenu fasade, stolarije i zamjenu instalacija, i to kroz projekat Svjetske banke o energetskoj efikasnosti”, rekla je ona.

12 miliona za visoko obrazovanje

Kurpejović je naglasila da su u toku pregovori sa Svjetskom bankom za projekat koji se odnosi na visoko obrazovanje, vrijednosti 12 miliona eura, a cilj mu se unapređenje studnentskog standarda i kvaliteta u visokom obarzovanju.

“Do sada i ubuduće studenti će biti uključeni u sva tijela koja se bave kreiranjem politike visokog obrazovanja”, kazala je Kurpejović.

Ona je dodala da će se te prakse držati i prilikom izrade Startegije razvoja i finansiranja visokog obarzovanja kao i Strategija upisne politike na Univerzitetu Crne Gore.

“Popust na drumski prevoz u iznosu od 50 odsto biće realizovan kada se objedine svi podaci koji podrazumijevaju spiskove relacija na kojima saobraćaju prevoznici i studenata koji ostvaruju to pravo”, rekla je Kurpejović.

Nadležni da ozbiljnije shvate naše potrebe

Iz SPCG su saopštili da će na novom protestu, 15. decembra, još jednom zahtijevati realne i ostvarive zahtjeve za koje će dati realne rokove.

"Nadamo se da će ih ovog puta nadležni shvatiti ozbiljnije, i da će u rokovima koje ćemo iznijeti na protestu riješiti zahtjeve, te da nećemo biti primorani da idemo korak dalje i opet izađemo na ulice", piše u saopštenju SPCG.

Iz te organizacije su napomenuli da povećanje budžeta za pripravnike nije odobreno, kao ni sufinansiranje pripravničkih zarada na 80 odsto, što je bio zahtjev studenata.

Galerija

Bonus video: