Crna Gora preplanirala i uništila prostor

U Crnoj Gori više nije ključni problem bespravna gradnja, već je prostorno planska dokumentacija koja ne zadovoljava ni minimalne standarde najveća opasnost za prostor
152 pregleda 0 komentar(a)
divlja gradnja, Foto: Zoran Đurić
divlja gradnja, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.12.2011. 14:18h

Predstavnica NVO "Expedicio" iz Kotora Biljana Gligorić ocijenila je danas da je prostorno planiranje u Crnoj Gori dovedeno do apsurda jer nadležni prvo usvajaju planove nižeg, a tek onda višeg reda. Ona je na okruglom stolu povodom predstavljanja nacrta priručnika "Programski zadaci koji vode ka održivom prostornom razvoju”, kazala da je Crna Gora "preplanirala prostor".

Planiramo planove nižeg reda, pa planiramo strategiju – bukvalno tim redom, što je katastrofa za prostor i bojim se da smo ovaj ciklus planiranja potpuno izgubili

"Planiramo planove nižeg reda, pa planiramo strategiju – bukvalno tim redom, što je katastrofa za prostor i bojim se da smo ovaj ciklus planiranja potpuno izgubili", upozorila je ona.

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori više nije ključni problem bespravna gradnja, već je prostorno planska dokumentacija koja ne zadovoljava ni minimalne standarde najveća opasnost za prostor. Kako je kazala, ako se uporede rezultati propisa i usvojenih planskih dokumenata vidi se da je država dramatično preplanirala prostor.

I profesorica u penziji Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Jelisava Kalezić ocijenila je danas da je veliki broj prostornih i urbanističkih planova urađeno tako da obezbjeđuje destrukciju prostora.

Na okruglom stolu bilo je riječi i o učešću građana u procesu prostornog planiranja.

Primjedbe zbog privatnih interesa

Stevo Davidović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma kazao je Svjetska banka Crnoj Gori dala najvišu ocjenu u regionu kada je u pitanju učešće javnosti. Govoreći o tome, arhitektica Marija Nikolić upozorila je da često primjedbe od građana stižu zbog privatnih interesa vlasnika određenih parcela.

Predstavnica "Green Home" organizacije Jelena Marojević-Galić kazala je da nacrt priručnika sadrži preporuke koje se, između ostalog, odnose na promociju racionalnog upravljanja urbanim ekosistemima, pažljivo korišćenje prirodnih resursa, obezbjeđivanje održive poljoprivrede i iskorišćavanje potencijala za obnovljivu energiju. Ona je podsjetila i na dio obaveza Crne Gore u evropskim integracijama koji se odnosi na usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa evropskim, koji se najvećim dijelom odnosi na oblast životne sredine i održivog razvoja.

"Pored nespornih pomaka koji su učinjeni u tim oblastima, postavlja se pitanje da li legislativa koja se odnosi na te oblasti zaista daje rezultate koje građani osjećaju i vide u svom okruženju“, poručila je Marojević-Galić.

U okviru pripreme priručnika urađena je i ankteta koja je pokazala da najveći broj građana smatra da je odlaganje otpada najveći problem u Crnoj Gori, kao i da se zakoni u oblasti životne sredine ne primjenjuju.

Bonus video: