Nikšićki studenti ne odustaju: Blokada nastave se nastavlja

Budućnosti ima „samo uz sinergiju studenata, radnika i građana i građenje kulture protesta i otpora“, kazao je Filip Kovačević
112 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2011. 17:51h

Studenti nikšićkog Filozofskog fakulteta bojkotovali su nastavu od 12 do 15 sati i u holu zgrade održali performans zahtijevajući autonomiju Univerziteta, povećanje budžeta i bolje uslove studiranja.

Studentsko vijeće organizovalo je i tribinu pod nazivom Vizija budućnosti Crne Gore na kojoj su profesori Dušan Krcunović i Filip Kovačević, sindikalni lider Janko Vučinić i novinar Marko Milačić ukazali da se pobunom mora tražiti znanje i bolji život.

Krcunović je kazao da bi Univerzitet trebalo da bude orjentir i vidikovac društva i istakao da studentski protest najavljuje kraj politike ledenog doba.

„Ovaj studentski protest je najveći kompliment crnogorskom društvu. To je znak da ovdje postoji snaga, potencijal i mogućnost za sveopšti preobražaj društva, koju čine oni koji danas protestom pružaju otpor diktaturi oligarhijata“, kazao je on.

Krcunović je rekao da Univerzitet opravdava svoje postojanje samo ako proizvodi obrazovane mlade ljude sa moralnim kredibilitetom i sviješću o društvenoj odgovornosti i istakao da je zbog toga profesorska struktura zavrijedila kompliment, jer“ smo uspjeli da formiramo bolje od sebe“.

Privreda opljačkana, građani poniženi

Kovačević je zapitao da li ova zemlja ima budućnosti i ocijenio da su privredni resursi popljačkani i razoreni, a građani poniženi i obespravljeni.

Kovačević je odgovorio da budućnosti ima „samo uz sinergiju studenata, radnika i građana i građenje kulture protesta i otpora“ i rekao da je tek sada vidi u takvom intezitetu, iako više godina predaje na Univerzitetu.

Ilustrujući stanje dijelom iz knjige Ernesta Sabata „Nepoznati Bog“, Kovačević je istakao da je i u Crnoj Gori danas, kao u Argentini toga doba, ogromna devastacija resursa, slaba demokratska tradicija, nasdolazeća plima američkog militarizma.

„A, nepoznati Bog je bog pobune, koji je danas potreban u Crnoj Gori. Treba da uspostavimo odgovornost i za nas i druge, a pobuna nije stvar nasilja i bijesa, već uspostavljanja granica i principa jednakih za sve, jer današnji režim – koalicija na vlasti dijeli ljude niže i više vrste“, rekao je on.

Kovačević je kazao da se to ne smije dopustiti i ukazao na aferu listing i riječi premijera Igora Lukšića da su mu kao građaninu prava zaštićena.

„A, šta je sa pravima prebijenih i ubijenih građana. Imamo sistem koji je stvoren da održava jednu manjinu na vlasti i mislim da je toga dosta bilo“, rekao je Kovačević.

Ne ruše vlast, traže promjene

Vučinić je najavio da će studentima 15.decembra punu podršku dati radnici Željezare i Unije slobodnih sindikata i istakao da neće da ruše vlast, ali da je vrijeme da neko kaže da se ovako više ne može i traži bolji život i budućnost.

„Ne možemo dozvoliti da građani plaćaju dug inostranih kompanija i da taj dug bude javni, a profit privatni, kao ni da naše zakone o radu pišu tajkuni. Ne možemo da ćutimo pred mitom, korupcijom, bahatim ponašanjem moćnika i hoćemo da iznad nas prvo bude svemogući Bog, pa zakoni, a ne čovjek sa satom“, kazao je Vučinić.

Milačić je ocijenio je da je riječ o pobuni prvih studenata koji su odbili da ćute i kazao da se „drska, mafijaška i kriminogena vlast igra sa nama“.

„Prvo su nas lagali o ratovima, pohodima, Dubrovnicima, a potom o mirovima, regionalnim saradnjama, Evropi. Isti čovjek, isti ljudi, ista partija“, rekao je on.

Milačić je rekao da studenti treba da budu na čelu kolone mirne pobune za bolji život, jer njih ne mogu da ucjenjuju prljavom prošlošću.

Galerija

Bonus video: