PISALI HRAPOVIĆU

Položaj izabranih doktora najteži do sada

"Do sada smo prihvatali sve novitete u našem radu, izmjene i dopune naših administrativnih obaveza, kritike i predloge kolega sa sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, pritužbe pacijenata i kontrolu nadležnih našeg rada", kazali su ljekari
76 pregleda 1 komentar(a)
Stetoskop, doktori, ljekari, Foto: Shutterstock
Stetoskop, doktori, ljekari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.01.2019. 01:21h

Elektronski sistem zakazivanja specijalistickih pregleda na sekundarnom i tercijarnom nivou i pisanje elektronskih recepata, udaljavaju ljekare od pacijenta, ocijenili su u Udruženju doktora opšte/porodične medicine.

 U pismu tog Udruženja ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću navodi se da su izabrani doktori za odrasle najbrojniji među kolegama u sistemu zdravstva.

 Oni su Hrapoviću kazali da mu se obraćaju prvi put, jer smatraju da je njihov polozaj najteži do sada.

 "U proteklom višegodišnjem periodu nosili smo teret reforme, vjerujući u činjenicu da smo temelj zdravstvenog sistema, ali ne samo na papiru. Ugled koji smo do sada sticali, kako među kolegama, tako i među pacijentima i u široj javnosti, nije lako održati", kaže se u pismu Udruženja.

 Ocjenjuje se da su neophodni istrajnost, želja za postizanjem što boljeg kvaliteta rada, ali i podrška Ministarstva zdravlja kao krovne zdravstvene institucije. 

 "Do sada smo prihvatali sve novitete u našem radu, izmjene i dopune naših administrativnih obaveza, kritike i predloge kolega sa sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, pritužbe pacijenata i kontrolu nadležnih našeg rada", kazali su ljekari. 

Oni smatraju da poziv ljekara, kroz sve što posljednjih mjeseci pogađa primarni nivo zdravstvene zaštite, polako gubi svoju svrhu. 

 "Promjene koje se dešavaju proteklih mjeseci u radu izabranih doktora, akcentujući prije svega elektronski sistem zakazivanja specijalističkih pregleda na sekundarnom i tercijarnom nivou i pisanje elektronskih recepata, ljekare udaljavaju od pacijenta", navode iz Udruženja.

 Kako su kazali vrijeme neophodno da ljekar posveti pacijentu, oduzela je administracija. 

 "Novine u radu sprovode se na uštrb kvaliteta usluge koju pružamo pacijentima", upozorili su iz Udruženja.

Preporučujemo za Vas