Azil za napuštene životinje u Pljevljima urađen na divlje

Prema riječima Lajko, prostor koji je predviđen za azil je mali, neuslovan, zgrada nema fasadu, a boksovi nijesu natkriveni
210 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2011. 18:36h

Azil za napuštene životinje u Pljevljima urađen je bez građevinske dozvole, iako je zakon obavezivao investiora Opštinu Pljevlja, da je pribavi prije nego počne sa radovima.

Zbog tog propusta prethodne lokalne administracije azil još neće početi sa radom, iako je bilo najavljeno još prije mjesec da će biti spreman za prijem napuštenih životinja čim se izabere veterinarka ambulanta, koja će pružati veterinarske usluge. Opšinska komisija nakon nekoliko ponovljenih tendera izabrala je veterinarsku ambulatu “Farma Vet”.

Odgovorni u sadašnjoj opštinskoj administraciji sa problemom su se suočili kada je trebalo podnijeti zahtjev za dobijanje upotrebne dozvole.

Izgrađeni objekti u selu Zabrđe kod Termoelektrane nijesu imali urbanističko -tehničke uslove ni građevinsku dozvolu, što znači da je prethodna administracija ovu građevinu na divlje uradila.

Izgrađeni objekti u selu Zabrđe kod Termoelektrane nijesu imali urbanističko -tehničke uslove ni građevinsku dozvolu

„Zbog važnosti tog objekta obavezni smo pribaviti upotrebnu dozvolu. Procedura je u toku. Tu je napravljen previd u prethodnom periodu, pa je trenutno aktuelno izdavanje urbanističko - tehničkih uslova, odnosno građevinske dozvole da bi se dobila upotrebna dozvola, za korišćenje tog objekta. S obzirom na to da je na lokaciji u Zabrđu napravljena nova zgrada, odnosno boksovi za smještaj životinja iz tih razloga se morala pribaviti građevinska dozvola”, kazao je Vule Macanović iz Sekretarijata za stambeno - komunalne poslove.

On očekuje da će se taj posao završiti u što kraćem roku.

Jeftino urađeno

Predsjednica Nevladinog udruženja „Pravo na život“ Indira Lajko ranije je izjavila da je nezadovoljna kako je lokalna vlast uradila zgradu azila za napuštene životinje u pljevaljskom selu Zabrđe u prostoru nekadašnje farme Srednje stručne škole.

„Razočarana sam sa onim što sam vidjela, jer je sve jeftino urađeno. Za ono nije potrošeno ni hiljadu eura, a ne trideset kako tvrde. Imam osjećaj da je to rađeno samo zbog mog pritiska i građana, a ne da bi se zaštitile životinje na pravi način”, rekla je Lajko, istaknuti borac za prava životinja.

Prema njenim riječima, prostor koji je predviđen za azil je mali, neuslovan, zgrada nema fasadu, a boksovi nijesu natkriveni. Za izgradnju azila za napuštene životinje Opština je izdvojila 29.000 eura i 10.000 eura za nabavku vozila potrebnog za prevoz pasa.

Lajko smatra da se veoma kasni sa otvaranjem azila, jer su tokom ljeta psi mogli da se očiste i okupaju, ali je to bez uslovnih prostorije teško uraditi zimi. Ona je dodala da će to biti teško uraditi i u novom azilu, jer kako tvrdi, on ne odgovara zimskim uslovima.

Prijeti i tužba od Fonda zdravstva

Psi lutalice posljednjih godina zadaju velike probleme građanima najsjevernijeg crnogorskog grada, a Opština izdvoja značajna sredstva za plaćanje kazni po tužbama građana koje su ujeli psi lutalice.

Brojni Pljevaljaci tužili su Opštinu a Osnovni sud u Pljevljima je presuđivao uglavnom u njihovu korist, dosuđujući im oštetu i do 4,5 hiljada eura, prosječno 1,2 hiljade.

Do sada je podnijeto devedesetak tužbi od kojih je preko pedeset pravosnažnih, kojim građani traže naknadu štete na ime pretrpljenih fizičkih bolova i straha od ujeda pasa.

Troškovi liječenja osoba koje su ujeli napušteni psi su veliki, pa se lokalna vlast može izložiti riziku da je tuži i Fond zdravstva

Troškovi liječenja osoba koje su ujeli napušteni psi su veliki, pa se lokalna vlast može izložiti riziku da je tuži i Fond zdravstva, s obzirom na to da izdvaja značajna sredstva za tu namjenu.

Prema riječima ljekara, lijek koji se daje odraslim osobama zavisno od tjelesne težine košta od 700 do 1.000 eura, što znači da je za liječenje 84 Pljevljaka koje su ujele lutalice Fond izdvoji osamdesetak hiljada eura.

Opštine ne poštuju zakon

Samo dva dana nakon napada pasa lutalica na par građana Kolašina i izjave Opštine da nema rješenje za pse lutalice, građani su uzeli stvar u svoje ruke i do sada otrovali šest pasa“, tvrde u NVO Društvo za zaštitu životinja “Britomartis”.

Kako se navodi u saopštenju te NVO, samim tim što Opština kao nadležna nije riješila problem oko smještaja pasa lutalica, dovela je u opasnost i živote svojih građana i živote pasa lutalica.

“Građani su riješili da na najnehumaniji način riješe taj problem trovanjem pasa.Taj isti otrov je opasan i po ljude. Jesu li građani razmišljali šta bi se desilo kada bi neko dijete došlo u kontakt sa tim otrovom, namijenjenom psima. Posipanjem bilo koje vrste otrova, kontaminira se i zemljište, a za pročišćenje od otrova potrebno je duže vrijeme. Iako je Opština Kolašin demantovala da stoji iza ovog nehumanog postupka, apsolutno je jasno da je ona svojom neažurnošću i nezainteresovanošću, dala podstrek i na neki način opravdala trovanje pasa. Napominjemo da su sve opštine bile u obavezi, po Zakonu o dobrobiti životinja, da sagrade privremena prihvatilišta do 2010. godine. Na žalost, to do danas nije urađeno u Opštini Kolašin”, zaključuje se u saopštenju koje je potpisao Goran Vukmanović.

Galerija

Bonus video: