Rosa voda će donirati dva inkubatora za bolnice u Nikšiću i Cetinju

Novac će biti sakupljen tako što će se od svake prodate Rosa vode odvajati novac za njihovu kupovinu
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2011. 13:07h

U Crnoj Gori se oko 400 beba godišnje rodi prije vremena i ima potrebu za inkubatorom, a crnogorske bolnice opremljene su sa 58 takvih instrumenata, prosječne starosti 10 godina.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno i da u Kliničkom centru postoji sedam inkubatora, na Institutu za bolesti djece 24, dok u svim ostalim zdravstvenim ustanovama ima 27 tih instrumenata.

Prepoznajući potrebu unaprijeđivanja uslova u kojima borave prijevremeno rođene bebe i obezbjeđivanja dovoljnog broja inkubatora za njihovu njegu, kompanija Rosa voda je odlučila da pokrene kampanju "Podržimo život", koja će trajati do kraja marta naredne godine.

Tako će cetinjska i nikšićka bolnica dobiti po jedan inkubator u narednom periodu, a novac će biti sakupljen tako što će se od svake prodate Rosa vode odvajati novac za njihovu kupovinu.

"Svaki novi inkubator, kao novo mjesto i sigurno sklonište za još jednu prijevremeno rođenu bebu uspjeh je svih nas koji se bave razvojem i modernizacioojm zdravstvenog sistema", rekao je pomoćnik ministra zdravlja Nebojša Todorović.

On je naglasio da je donacija značajna crnogorsko zdravstvo i pozvao ostale kompanije da slijede njihov primjer.

Iz te kompanije je saopšteno da svaki građanin Crne Gore kupovinom Rosa vode daje lični doprinos stvaranju boljih uslova za brigu o najmlađim i najosjetljivijim članovima društva.

"Svaki inkubator više povećava kapacitet zdravstvenog sistema da se bolje stara o najugroženijim i najosjetljivijim članovima društva", kazao je brend menadžer Rose, Milija Magdelinić.

Predstavnici bolnica su se zahvalili na inicijativi te kompanije da pruži podršku odjeljenjima za neonatologiju u okviru tih zdravstvenih ustanova.

"To je aparat koji će otići na odjeljenje neonatologije, podsjetiću da je u Nikšiću godišnje rodi oko 1.000 beba. Donaciju doživljavamo i kao priznanje za uložene napore da se kvalitet usluga podigne na zavidan nivo", kazao je direktor nikšićke bolnice dr Ilija Ašanin. U toj bolnici trenutno radi četiri inkubatora.

Načelnik odjeljenja za neonatologiju cetinjske bolnice, dr Đuro Latković, rekao je da u toj bolnici postoje dva inkubatora, te da će doniranjem trećeg, potrebe pacijenata biri zadovoljene.

Cijena jednog inkubatora je od devet do 15 hiljada eura.

Bonus video: