Na turističkim kartama Danilovgrada skrenuli puteve i izbrisali rijeke

Izvorište Sušice, umjesto da izvire ispod Dubrave Zagredske stoji ispod Zagarača. Boan Kadića označen je kao crkva, iako se radi o manastiru
135 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2011. 09:16h

Ako se neki turista ovih dana uputi ka Tunjevu, i ako mu kao orijentir bude služila karta koju je izradila Turistička organizacija Danilovgrada, on će vjerovati da boravi na teritoriji opštine Danilovgrad, iako je Tunjevo odavno dio nikšićke opštine.

Karta je potrebna, ali...

U cilju promocije turizma u Danilovgradu, Turistička organizacija je kao jednu od aktivnosti u tekućoj godini imala izgradnju "Info kućice" kod manastira Ostrog, koja će služiti kao info punkt i moguća suvenirnica. U sklopu tog projekta urađena je i turistička karta koja je postavljena na tri lokacije, kazala je prije par dana na sjednici lokalnog parlamenta u Danilovgradu direktorica Turističke organizacije Snežana Jovanović.

Turističke karte su, navela je ona, postavljene kod manastira Ostrog, na raskrsnici kod manastira Ždrebaonik i u centru grada.

"Na ovoj karti obilježeni su svi značajni putni pravci u opštini Danilovgrad sa turističkom ponudom i informacijama o svim postojećim turističkim destinacijama u opštini", pojasnila je Jovanovićeva.

"Pogrešno je kartirano izvorište Sušice, umjesto da izvire ispod Dubrave Zagredske predstavljeno je da izvire ispod Zagarača

Turistička karta postavljena nadomak autobuske stanice u Danilovgradu, jedna od tri o kojoj je Jovanovićeva govorila na sjednici, ipak ne može pravilno informisati turiste ili namjernike koji se zapute u razgledanje danilovgradskog kraja. Veliki broj značajnih lokaliteta je izostavljen, a ni putevi nisu ucrtani onako kako bi trebalo.

Profesor istorije i geografije iz Danilovgrada Ljubomir Popović kojeg su "Vijesti" zamolile da kao kompetentno lice "pročita kartu", ukazao nam je na neke od nedostataka.

"Smatram da turističko-ekološki potencijal naše opštine zaslužuje ovakav vid prezentacije i zato pozdravljam realizaciju projekta. Međutim, opšte je poznato da je karta vrlo egzaktno izražajno sredstvo i izvor pouzdanih podataka i informacija, stoga bi što prije trebalo otkloniti propuste evidentne na karti najznačajnije turističke destinacije opštine Danilovgrad", kazao je on.

Mnogo grešaka za samo par minuta

Na ovoj karti za samo par minuta profesor Popović je primijetio nekoliko grešaka.

"Pogrešno je kartirano izvorište Sušice, umjesto da izvire ispod Dubrave Zagredske predstavljeno je da izvire ispod Zagarača. Boan Kadića označen je kao crkva, iako se radi o manastiru. Nigdje u zoni Pješivci, Zagreda, Zagarač nema oznake da tu uspijeva smokva, a taj kraj inače je poznat po ovoj voćki. Nije unijeta lijeva pritoka Zete Brestica, kao ni desna pritoka Gračanica, a jeste Rimanić.

Nema oznaka za vodoizvorišta Brajovića jama i Žarića jama, a ima za Orašku jamu i Slatinu. Pogrešno stoji da put Danilovgrad - Studeno ne prolazi kroz Slatinu. U legendi karte izostale su oznake za lovnu faunu", kazao je profesor Popović.

"U prostornom planu opštine Danilovgrad pri detaljnom opisu granica opštine navodi se da je na Milunovoj bobiji, najvišem vrhu Garča granica sa opštinom Cetinje, dok je na karti taj vrh unijet dublje u teritoriju opštine Danilovgrad. Nije unijeta planina Lisac sa vrhom od 1.563 mnv koji je veći od Garča čiji je najviši vrh na 1.436 mnv - nabrojao je on dalje. Na karti ne možete vidjeti da put Danilovgrad - Čevo prolazi kroz Đuričkoviće, nema oznake za Adžijin most i most na Vrelima Viškim, a ta dva lokaliteta ne bi trebalo zaobići prilikom posjete opštini Danilovgrad, a izostavljeni su i arheološki lokaliteti Sige, Jelenak, Koljat koji datiraju iz rimskog perioda. Za razliku od njih, na karti je ucrtana Vinštica Ivana Crnojevića u Brijestovu, iako je mnogo mlađeg postanka.

Izostavljeni su i arheološki lokaliteti Sige, Jelenak, Koljat koji datiraju iz rimskog perioda

Nema poznatog speleološkog objekta - najdublje jame u opštini, Đevojačka kapa na Garču, duboka preko 260 m, kao ni Viline pećine podno Lisca, a onaj ko se bude informisao sa karte neće znati da postoje lokalni putevi za Ržišta, Do Pješivački i Zagredu. Nema srednje Ponikvice, a jezero je pogrešno unijeto, nalazi se zapadno od Suve Pnikvice."

Profesor Popović je apelovao na nadležne da kartu vrate na doradu i stave na uvid kompetentnim licima kako bi se brojni propusti, kojih ima još više od navedenih, blagovremeno otklonili.

Nije im prvi put

Turistička karta nije jedini projekat TO s greškom. Slična situacija je i s Turističkim informatorom u kojem je slika jezera na Ponikvici, kao i informacije o njemu, iako ono već godinama ne postoji. Nasuprot tome, u istom informatoru nema podatka o manastiru Svete Petke koji je Mitropolija crnogorsko-primorska sagradila i osveštala početkom jula ove godine, u selu Gostilje, mada je Sveta Petka najmasovnija krsna slava u Bjelopavlićima.

Od direktorice TO Snežane Jovanović juče nismo mogli dobiti informacije o tome ko je radio kartu i koliko je izrada koštala TO, jer je ona kazala da nema vremena da razgovara. Par dana ranije, tokom sjednice lokalnog parlamenta, Jovanovićeva nije imala odgovore na pitanja novinara o nepostojećem jezeru ucrtanom u informatoru.

"Neki kažu da ga ima, neki da ga nema", kazala je ona tada.

Bonus video: