Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

U Podgorici će danas tim povodom biti održana javna tribina, koju organizuju naconalne reprezentativne organizacije
124 pregleda 0 komentar(a)
KOLICA, Foto: Sodalive.ba
KOLICA, Foto: Sodalive.ba
Ažurirano: 03.12.2011. 10:41h

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, povodom Svjetskog programa za akciju koja se odnosi na tu populaciju, a koji je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila 1982. godine.

U Podgorici će danas tim povodom biti održana javna tribina, koju organizuju naconalne reprezentativne organizacije koje okupljaju najveći broj osoba sa invaliditetom, poput Saveza slijepih i Saveza gluvih i nagluvih.

Tribinu organizuju i Udruženje paraplegičara, Savez udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju Naša inicijativa i Savez civilnih invalida rata.

Član skupštinskog Odbora za ljudska prava Snežana Jonica smatra da osobama sa invaliditetom treba garantovati jednake uslove, ne samo donošenjem raznih zakona, već ukidanjem svih prepreka koje isključuju ili ograničavaju njihovo puno učešće u društvu.

“Generalno gledano, statistički podaci koji se tiču osoba sa invaliditetom velikim dijelom su nedostupni, što predstavlja prvu prepreku u pokušaju rješavanja problema društvene isključenosti”, saopštila je Jonica.

Prema procjenama Evropske komisije, Generalnog direktorata za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti, smatra se da 60 odsto osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori živi na granici, ili ispod granice siromaštva.

Bonus video: