Pijaca u Bijelom Polju bez uslova za prodaju mesa i mliječnih proizvoda

U blizini su javni toalet i rijeka Lješnica poznata po zagađenosti, a kupci kažu nadležne službe ne preduzimaju gotovo ništa da poboljšaju uslove
218 pregleda 0 komentar(a)
Tržnica Bijelo Polje, Foto: Beća Čoković
Tržnica Bijelo Polje, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 02.12.2011. 17:44h

Na bjelopoljskoj tržnici subotom kada je pijačni dan, izražena je neuslovna prodaja mesa i mesnih prerađevina, mliječnih proizvoda, ali i drugih životnih namirnica.

Mliječni proizvodi u drvenim kacama izloženi su duž tržnice, bez osnovne sanitarne zaštite, a prodavci na tom dijelu pijace uglavnom su bez zaštitnih marama i kapa, nemaju kecelje i rukavice, a sa svih strana se osjeća neprijatan miris.

Kupci strahuju od zaraze, jer su u blizini javni toalet i rijeka Lješnica poznata po zagađenosti, i ističu da nadležne službe ne preduzimaju gotovo ništa da uslovi za prodavce i kupce budu bolji.

Predsjednik Mjesne zajednice Potkrajci u ostavci Zaim Šukurica podsjeća da u tom mjesnom centru živi oko 2.000 građana baziranih uglavnom na poljoprivredu.

“Moje komšije proizvode gotovo sve povrtlarske kulture, a po kupusu smo poznati i izvan naše opštine. Dosta je onih koji se bave stočarstvom i normalno je da svoje mliječne proizvode prodaju na gradskoj tržnici koja je zaista neuslovna i krajnje je vrijeme da se nešto uradi u smislu njene uslovnosti i ekonomičnosti. Neophodno je obezbijediti higijensku zaštitu proizvoda, jer proizvođači strahuju da im se roba ne pokvari dok stoji na tezgama, posebno ljeti”, kazao je Šukurica.

Ne ispunjava ni minimum uslova

Specijalista higijene u Domu zdravlja dr Ifeta Erović nedavno je saopštila „Vijestima“ da gradska tržnica ne može biti prostor za prodaju osjetljivih životnih namirnica kao što su mesne prerađevine, mliječni proizvodi i proizvodi od žitarica.

“Pošto ne ispunjava ni minimalne uslove za tu namjenu, češću kontrolu treba da sprovode Veterinarska, Sanitarna i Fitosanitarna inspekcija i ukoliko utvrde nepravilnosti da zabrane prodaju ovih namirnica”, kazala je Erović.

Ona je navela da su nehigijenski uslovi pogodno tle za razvoj mnogih infekcija i oboljenja, naročito u ljetnjem periodu.

Remzet Pačariz vršilac dužnosti direktora Komunalnog preduzeća „Lim“ koje gazduje tržnicom najavio je, da će zajedno sa Opštinom i CHF-om ući u projekat izgradnje nove mliječne pijace u okviru postojećeg tržnog centra.

“Nova pijaca će ispunjavati sanitarne i druge uslove za prodaju mliječnih i suhomesnatih proizvoda. Planirano je da taj prostor bude ograđen i opremljen rashladnim vitrinama, kadama za pranje posuda, ventilacijom i drugim pratećim sadržajima”, kazao je Pačariz.

Navodeći da će projekat mliječne pijace koštati oko 50.000 eura, Pačariz je početak izgradnje najavio za kraj ove i početak iduće godine.

Bonus video: