Idete automobilom na Kosovo? Platićete 35 eura

Ne dozvoljava se ulazak motornim vozilom na teritoriju Republike Kosovo dok se ne ispuni obaveza sklapanja graničnog osiguranja.
558 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2011. 09:10h

Građani Crne Gore koji vozilima crnogorskih registarskih oznaka planiraju putovati na Kosovo, na granici moraju platiti osiguranje koje se zaključuje sa kosovskim osiguravajućim društvima.

Osiguranje koje će plaćati državljani Crne Gore, ali i svi koji se vozilima inostranih tablica budu kretali na toj teritoriji, zaključuje se na period od najmanje 15 dana, bez obzira na to da li je planirani boravak na teritoriji Kosova kraći od toga.

Vozač motornog vozila sa stranom registracijom, obavezan je da sklopi ugovor

Ugovor na 15 dana

Isti izvor kazao je “Vijestima” da se uredba primjenjuje od 1. decembra.

Na sajtu Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore navodi se da je ova obaveza stupila na snagu od 1. novembra 2011. godine, “u skladu sa Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju Republike Kosovo, koji je usvojen 29. jula 2011. godine, a koji propisuje obavezu posjedovanja zelene karte ili graničnog osiguranja za sva vozila inostranih tablica koja se kreću na toj teritoriji”.

U službenom listu Republike Kosovo od 14. jula 2011. godine objavljen je Zakon o obaveznom osiguranju od autoodgovornosti.

U članu 17 Zakona piše da je “vozač motornog vozila sa stranom registracijom, koji nema validni međunarodni dokumenat o osiguranju autoodgovornosti, obavezan da sklopi ugovor graničnog osiguranja autoodgovornosti koji je validan na teritoriji Republike Kosovo, i za period vrijednosti ne manji od 15 dana”.

Dodaje se da se ne dozvoljava ulazak motornim vozilom na teritoriju Republike Kosovo dok se ne ispuni obaveza sklapanja graničnog osiguranja.

Bonus video: