Bar: U gradskim hotelima u aprilu preko 200 atletičara

"U tri sata 'koncentrovane atletike', takmičari su se nadmetali u čak 18 atletskih disciplina, što je vrhunski poduhvat za organizatora jer se često takmičilo u šest disciplina istovremeno"
155 pregleda 0 komentar(a)
Atletska staza, Bar, Foto: Atletski klub Mornar
Atletska staza, Bar, Foto: Atletski klub Mornar
Ažurirano: 03.05.2018. 12:41h

Nakon tradicionalnog prvomajskog međunarodnog XXIV atletskog mitinga, manifestacije sa najdužom tradicijom na listi EA mitinga, ruke zadovoljno trljaju i sportski i turistićki radnici Bara. Od početka vijeka, miting tradicionalno otvara turističku predsezonu u samom gradu, jer dovodi prve velike grupe gostiju u aprilu. Tako je bilo i sada- miting je okupio 250 atletičara iz rekordnih 12 zemalja, prvi put iz UAE, Tunisa i Katara. Od sportsko-turističke klijentele, benefite ima i Sportsko-rekreativni centar, jer velike grupe atletičara prije mitinga sprovode pripreme na njihovim terenima. Organizator mitinga, barski AK Mornar angažovanjem svojih sudijskih i logističko-organizacionih kadrova uspio je da ovo takmičenje protekne na izuzetno visokom nivou.

"U tri sata 'koncentrovane atletike', takmičari su se nadmetali u čak 18 atletskih disciplina, često i u šest disciplina istovremeno. Postignuto je skoro 20 rezultata preko 1000 bodova po IAAF tablicama, brojni nacionalni rekordi među kojima i dva crnogorska, izborene su brojne norme za EP i SP atletičara Mađarske, BIH, Srbije, Katara, Kosova i Crne Gore. Sjajni rezultati na svim poljima, odlična su najava novih takmičenja koja treba da u Bar dovedu nekoliko stotina stranih sportista, poput Igara malih zemalja Evrope 2019.-kazao je za “Vijesti” sportski direktor AK Mornar dr Aleksandar Vujičić.

On je dodao da su značaj mitinga i ove godine prepoznali Opština Bar, Ministarstvo sporta uz pomoć ASCG i desetine privrednika Bara čiji je zajednički nesebični doprinos “učinio ovu manifestaciju velikom”. Dr Vujičić dodaje da se sve ovo dešava mnogo prije dolaska ljetnjih turista, te da koristi od atletičara imaju uglavnom privatni hoteli “koji bi bez njih u aprilu uglavnom bili zatvoreni”.

"Samo u aprilu, u Baru je na pripremama bilo najmanje 500 atletičara. Isti trend se nastavlja i u maju- juče je stigla grupa od 20 atletičara mađarskog “Vašaša”, a dolaze reprezentacija Mađarske, ekipe iz Bosne, prvi put njemačka ekipa iz Manhajma, četiri grupe atletičara “Partizana”, reprezentacija Srbije, 50 atletičara “Crvene Zvezde”, 30 “Top Jump”, oko 20 “Novi Beograd” i deset iz AK Zemun. Svakog vikenda u Bar dolaze na takmičenja atletičari iz Crne Gore i okruženja -Trebinja, Kosova i Albanije", ističe sagovornik “Vijesti”.

Dr Vujičić kaže i da bi atletski objekat na Madžarici mogao sam sebe da održava, kada bi se napravila nova staza, obnovila oprema “jer sada nemamo prepone ni doskočište za vis i motku”, te da se na stazi napravi satnica korišćenja.Tada bi se moglo naplaćivati korišćenje četiri eura dnevno po čovjeku, kao što u dopisima nude Njemci.

"Prilikom nedavnog boravka u Baru, prvi potpredsjednik EA g Karamarinov naveo da obnovom staze i nabavkom neophodne opreme, uz bolju organizaciju, Bar zaokružuje sve potencijale da postane regionalni centar za atletske pripreme Svjetske atletske federacije, što znači da bi ovdje dolazili sportisti na pripreme o trošku IAAF, te da bismo dobijali organizaciju velikih takmičenja koje EA dotira", zaključio je dr Vujičić.

Bonus video: