MZ Šestani potpuno izolovani

Nemamo autobus ni za jedan pravac, a svojevremeno su bile linije za Bar, Ulcinj i Podgoricu
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2011. 19:33h

Za revitalizaciju MZ Šestani neophodno je, prije svega, proširiti uzani put od Virpazara do Ostrosa, jer je asfaltiran još daleke 1978.

Posljednjih godina sabraćaj njim je intenziviran zbog sve brojnijih turista koji obilaze Skadarsko jezero, saopšteno je „Vijestima“ iz te barske seoske mjesne zajednice, koja se prostire između obronaka Rumije i Skadarskog jezera, odnosno između Crmnice i Krajine.

Trenutno u deset sela i zaselaka živi oko 500 mahom starijih mještana - mnogo njih je u posljednjih nekoliko decenija odselilo u Bar i Ulcinj, a računa se da je u inostranstvu, u SAD-u i Zapadnoj Evropi, još najmanje pet puta toliko Šestana. Oni koji ne napuštaju zavičaj muku muče, prije svega zbog saobraćajne izolacije, jer već petu godinu nema javnog prevoza.

“Nemamo autobus ni za jedan pravac, a svojevremeno su bile linije za Bar, Ulcinj i Podgoricu. Veliki problem je i što u ’džepu’ - Livari, Gornja i Donja Briska, imamo slab TV signal i nikakvu pokrivenost ni ruralnom ni mobilnom telefonijom.

Obraćali smo se provajderima, obezbijedili za mini repetitor besplatnu lokaciju pored puta do koje ima struje, ali nijesu nas udostojili ni odgovora”, rekao je „Vijestima“ Jozo Lukić, potpredsjednik Odbora MZ Šestani.

Sve te nevolje ipak nijesu pokolebale Odbor MZ, kojim predsjedava Enver Selmanović, da u minulih pet godina, u dobroj saradnji sa opštinom, ostvari naveći dio planiranog za podizanje kvaliteta života mještana.

Probijeno je nekoliko kilometara novih puteva, popravljeni putevi do čuvene murićke pješčane plaže i džamije u Donjim Murićima, a prije mjesec i po dana AD “Put Bar” počeo je asfaltiranje četiri kilometra puteva po selima Donji Murići, Besi, Livari, Donja i Gornja Briska.

“Učešće mještana u ovoj investiciji je 50 odsto. U toku su najopsežnija ulaganja u elektro-mrežu u Šestanima u posljednjih 20 godina - u Besi je izgrađena trafo-stanica od deset kV, rekonstruiše se mreža u Donjim Murićima, Besi, Gornjoj Briski, kao i visokonaponska mreža - dalekovod prema Ulcinju, gdje imamo izuzetno razumijevanje i podršku direktora Elektrodistribucije Bar Saše Milovanovića i šefa poslovnice EPCG u Virpazaru Branka Đurišića”, zaključio je Lukić.

Riješiti vodosnabdijevanje

Lukić je rekao da im je prioritetan plan za budućnost izrada tehničke dokumentacije za rješavanje vodosnabdijevanja priobalnog dijela MZ.

“Ovo je bezvodan kraj, što stanovnicima mnogo otežava da se bave stočarstvom i poljoprivredom od kojih žive.

Zasad se ovaj problem rješava preko bistijerni i bunara, a ljetos, kada su bile one nezapamćene žege, Opština nam je u pomoć slala cistijerne sa vodom iz Krajine”, istakao je Lukić.

Bonus video: