Starovarošani Mugoši: Nije ti ovo Mareza!

Početak javne rasprave obilježio je incident, kada su Dejan Bešović i Branko Vukčević optužili Mugošu da kao "čovjek sa periferije" i rođeni Cetinjanin ne voli Podgoricu
252 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2011. 23:48h

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša izjavio je da će se zgrada Mešihata i Centra Muslimana i Bošnjaka graditi u Staroj Varoši, uprkos protivljenju mještana te mjesne zajednice.

Na javnoj raspravi o urbanističkom projektu tog dijela grada, Starovarošani su Mugoši predlagali bolje, kako su kazali, lokacije za izgradnju tih objekata, poručivši mu da od gradnje na sportskom terenu "Crno" neće biti ništa.

"“Vidjećemo", kratko je odgovorio prvi čovjek Podgorice.

Početak javne rasprave obilježio je incident, kada su Dejan Bešović i Branko Vukčević optužili Mugošu da kao "čovjek sa periferije" i rođeni Cetinjanin ne voli Podgoricu.

Uzavrelu atmosferu dodatno su uzburkale poruke da je Mugoša "gradonačelnik opšte prakse".

On je u pošetku upozorio sve da se lijepo ponašaju, govorio je o vaspitanju i upozoravao "na mahanje prstom", da bi na kraju saopštio da će pozvati obezbjeđenje i "završiti raspravu za pet minuta".

"Nije ti ovo Mareza, pusti ove iz MANS-a da postave pitanje", dobacio je Bešović.

"Nešto ste noćas mnogo uznemireni. Dođite negdje da razgovaramo malo slobodnije", rekao je Mugoša.

Mještanin Momo Vukčević rekao je da je zahtjev protiv gradnje potpisalo preko 700 građana i ponovio da to što traže nema veze sa ugrožavanjem bilo čijih religijskih sloboda.

Mugoša je objasnio da su odbornici jednoglasno usvojili odluku o gradnji Mešihata i Centra za Muslimane i Bošnjake i da je Podgorica poznata po skladnom suživotu svih konfesija

On je pitao gradonačelnika zašto je svojevremeno odustao od izgradnje stambenog naselja na Karabuškom polju, konstatujući potom da je Mugoša odustao "pod prijetnjom". Vukčević je na kraju zaprijetio protestima.

"Razumijemo da gradite u Staroj Varoši školu ili dom zdravlja, ali ne razumijemo da se gradi objekat samo za Muslimane i Bošnjake. Prijetimo protestom, obavijestićemo strane ambasade, a istovremeno vam nudimo bolje mjesto da nam to ne dirate", rekao je Vukčević.

Mugoša je objasnio da su odbornici jednoglasno usvojili odluku o gradnji Mešihata i Centra za Muslimane i Bošnjake i da je Podgorica poznata po skladnom suživotu svih konfesija.

"Država nema svoju parcelu u Staroj varoši, a koliko mi je poznato oko 'Crnog' su samo pravoslavne kuće. Ne možemo prilikom planiranja voditi računa o konfesijama. Odbornici su to jednoglasno usvojili u skladu sa propisima, i mi moramo da imamo Centar Muslimana i Bošnjaka u Crnoj Gori", rekao je Mugoša.

Mještani Stare Varoši, koji su se u srijedu veče i u velikom broju okupili u KIC-u "Budo Tomović", uglavnom su se interesovali za mogućnost povećanja spratnosti njihovih objekata.

Raspravi su prisustvovali i predstavnici MANS-a kojima je Mugoša umjesto odgovora na postavljena pitanja predao dokumenta, uz napomenu da ih vrate do kraja javne rasprave, "kada ih prouče".

Srpski jerusalim

Božo Boljević je pozvao predstavnike grada da obiđu zidine Nemanjog grada na obali Ribnice, jer kako je istakao, brzo će se urušiti.

Njegovom pozivu pridružio se Dejan Bešović protestujući protiv obrađivača plana Zorane Milošević, koja je neposredno prije toga Nemanjin grad nazvala utvrdom.

"Nemanjin grad nije utvrda, nego srpski Jerusalim. Još 1988. godine na tom mjestu je ucrtana crkva posvećena Svetom Savi i ona će se na tom mjestu graditi. Računajte na to, a Mešihat može da se gradi na Marezi", predložio je Bešović.

Galerija

Bonus video: