CANU neće sa DANU

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti ne želi da se spaja sa "udruženjima građana"
77 pregleda 0 komentar(a)
CANU, Foto: Savo Prelević
CANU, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.11.2011. 08:09h

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) protiv je Vladinog predloga Zakona o CANU kojim je predviđena mogućnosti spajanja sa Dukljanskom akademijom (DANU).

Aludirajući na Dukljansku akademiju, na vanrednoj sjednici CANU, akademici su poručili da se akademija ne može jednako tretirati “udruženjem građana”.

Eventualno spajanje CANU i DANU nije bila jedina zamjerka akademika, a bilo je tvrdnji da je cijeli proces izrade zakona bio netransparentan, uz napomenu da je ministarka nauke Sanja Vlahović htjela da im podvali.

Predsjednik CANU Momir Đurović rekao je da je ministarki nuđeno da razmotri kombinaciju dva zakonska predloga. Đurović je rekao da je o zakonskom predlogu razgovarao sa premijerom Igorom Lukšićem i ministarkom.

“Tada sam izrazio spremnost da maksimalno prevaziđemo problem, ali uvažavajući minimalne norme koje postoje u nacionalnim akademijama nauka i umjetnosti. Nedugo nakon toga dobili smo pismo i novi tekst zakona od ministarke, kojim je namjerno ili ne htjela da podvali da sam ja taj tekst usaglasio, što nije tačno. Taj zakon je potpuno ignorisanje naših stavova”, ocijenio je Đurović.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: