RTCG otpušta skoro polovinu zaposlenih, o kreditu još nema odluke

"Odluku o zaduženju možemo da donesemo tek nakon što menadžment to predloži i između ostalog definiše koliko bi iznosila otpremnina”, kazao je Simonović
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2011. 17:36h

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) uskoro će otpustiti više od 350 zaposlenih, a ko će sve ostati ostati bez posla znaće se ubrzo.

Generalni direktor RTCG Rade Vojvodić kazao je danas da u državnoj televiziji može da ostane 450, od ukupno nešto više od 800 zaposlenih.

"Ostali moraju da idu", istakao je Vojvodić na sjednici Savjeta RTCG na kojoj je potpisao ugovor o radu.

On je rekao da je 61 honorarac neće biti na platnom spisku već od 1. decembra, kada dojučerašnji direktor i glavni urednik TV IN zvanično stupa na dužnost.

Vojvodić je istakao da je nužno izraditi kvalitetan socijalni program, pojasnivši da RTCG sljedeće godine prihod od oko 9 miliona eura.

Predlogom budžeta za 2012. godinu predviđeno je da RTCG pripadne ukupno 7,6 miliona eura, a ostatak Vojvodić planira da zaradi od marketinga.

Još nema odluke o kreditu

Savjet RTCG nije danas donio odluku da RTCG podigne kredit za isplatu otpremnina prekobrojnim radnicima, iako se potpredsjednik Veselin Vujanović zalagao za to.

"Odluku o zaduženju možemo da donesemo tek nakon što menadžment to predloži i između ostalog definiše koliko bi iznosila otpremnina”, kazao je predsjednik Savjeta Dušan Simonović, što je bio stav i većine članova.

Vujanović je pojasnio da bi Savjet odluku trebalo da donese odmah i da bi menadžment što prije trebalo da potpiše ugovor sa 30-ak radnika koji su već izrazili želju da odu uz otpremnine.

"Nije svejedno da li će takav ugovor biti potpisan danas ili za nekoliko dana, jer bi samo do decembarskih zarada za 30-ak zaposlenih RTCG uštedila 20-ak hiljada eura", pojasnio je Vujanović, istakavši da se prije godinu dana zalagao za podizanje kredita i isplatu otpremnina.

RTCG moraće da podigne kredit od više miliona eura kako bi se oslobodila viška zaposlenih, ali i za digitalizaciju.

Vojvodić je prije dva dana kazao “Vijestima" da Vlada neće obezbijediti novac za otpremnine prekobrojnih radnika i osavrenjavanje državne televizije.

Prije nego što je izabran za nasljednika Branka Vojičića, Vojvodić je članovima Savjeta kazao da mu je premijer Igor Lukšić obećao da će država finansijski pomoći RTCG, istakavši da opstanak nije moguć bez digitalizacije i smanjenja broja zaposlenih.

Komentarišući pad rejtinga državne televizije, direktorka Radojka Rutović ocijenila je da “nijesu bili u situaciji da tehnički i kadrovski osvježe” RTCG.

Vojvodić je, međutim, ocijenio da su se sa 13 miliona eura, koliko je RTCG prihodovala 2009. godine, mogla napraviti “dva ozbiljna programa”.

On je obećao ne samo oporavak, već i da će RTCG postati lider po rejtingu i gledanosti.

"Bilo je novca, moralo se ulagati u tehniku i u program, kako bi RTCG bila lide, što će ponovo biti veoma brzo. Gdje je nestao (novac)? Možda imaju neki tajni kanali ispod ove zgrade", kazao je Vojvodić.

On je najavio drugačiju programsku šemu, ne preciziravši, kakvu, i istakao da očekuje rast rejtinga pogotovo prvog programa.

Korak do dna

Član Savjeta Goran Đurović kazao je da će možda policija ustanoviti gdje su pare otišle, aludirajući na činjenicu da inspektori za suzbijanje privrednog kriminala ispituju poslovanje RTCG.

On je upozorio da samo korak dijeli RTCG od dna, o čemu, po njemu, svjedoče rezultati ispitivanja javnog mnjenja.

“Kada je prije dvije godine formiran Savjet, RTCG je imala rejting 24, a danas je 14. Mi smo (članovi Savjeta) voljni ili nevoljni saučesnici propadanja RTCG”, kazao je Đurović.

Članica Slavica Striković je kazala da bi se loše osjećala da je na mjestu menadžmenta televizije koja sa puno većim budžetom i brojem zaposlenih ostvaruje rejting kao TV “Atlas”.

“Rečeno mi je da budžet TV “Atlas” iznosi 2 miliona eura, a da je zaposleno 72 ljudi”, pojasnila je Striković.

Teške situacije u kojoj je RTCG, svjesan je i Vojvodić. Prije početka sjednica, na pitanje člana Savjeta Voja Banovića “kako ti izgleda”, Vojvodić je odgovorio: “Nikako”.

Čestitajući Vojvodiću na izboru, član Savjeta Momčilo Zeković je poručio: “Bog mu u pomoć, zajedno sa nama”.

Radu plata oko 1.900 eura

Savjet RTCG potpisao je Ugovor o radu Radem Vojvodićem, po kojem će novi generalni direktor mjesečno zarađivati oko 1.900 eura.

Vojvodićeva plata sastojaće se od osnovne zarade (oko 600 eura) i tri prosječne zarade u RTCG (oko 460 eura).

Za ugovor sa Vojvodićem glasali su svi članovi Savjeta.

Vojvodićeva zarada skoro je upola manja od plate u julu smijenjeog bivšeg generalnog direktora Branka Vojičića, koji je poreske obveznike.

Galerija

Bonus video: