Studenti traže da ih nadležni shvate ozbiljno

Oni su poručili da ne žele da budu marionete, kojima će biti plasirana kvazi-rješenja kojima će se zadovoljiti samo javnost
0 komentar(a)
Protest studenata, Foto: Boris Pejović
Protest studenata, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.11.2011. 16:01h

Iz Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG) poručili su da nijesu zadovoljni kako se do sada rješavaju njihovi zahtjevi i apeluju na nadležne da ih shvate ozbiljnije i da se istinski potrude.

Zahtjevi studenata su smanjenje školarina, rješavanje problema nedovoljnih kapaciteta domova, zagarantovana mogućnost prelaska na budžet za studente koji ostvare 60 ECTS kredita, dodatni rokovi i popravni kolokvijumi, obavezna praksa tokom studija.

Studenti ne žele da, bez obzira na stručnu spremu, prihvate bilo koji posao koji im se nudi, a traže i sufinansiranje pripravničkih zarada od države od 80 odsto, kao i formiranje studentskog servisa, izgradnju studentske sale i kulturnog centra, opremanje Univerzitetskih jedinica i obezbjeđivanje uslova za rad studenata sa posebnim potrebama.

"Nadležni su organizovali par sastanaka na kojima je riješen samo manji broj zahtjeva, a neki su samo prividno riješeni. Zato apelujemo i na njih da naše zahtjeve shvate mnogo ozbiljnije, da se njihovom rješavanju istinski posvete, jer nećemo dozvoliti da nas prevedu žedne preko vode", navodi se u saopštenju.

Oni su poručili da ne žele da budu marionete, kojima će, kako navode, biti plasirana kvazi-rješenja kojima će se zadovoljiti samo javnost, a da stvarnog rezultata i poboljšanja ne bude.

"Zbog toga ćemo nastaviti sa svojim akcijama i o svemu tome ćemo obavijestiti javnost u narednih nedjelju dana", najavili su iz SPUCG.

Na predlog predsjednika te organizacije, Petra Golubovića, na sjednici Skupštine SPUCG-a održanoj 25. novembra odlučeno je da predstavnici studenata u SPUCG ne mogu biti istovremeno i članovi političkih partija.

"Ovom odlukom Parlament je želio da ukaže na nepristrasnost u radu same organizacije i njenih članova. Takođe, formalnom odlukom još jednom pokazujemo da je Studentskom parlamentu jedini i najbitniji interes studenata, bez obzira na njihovu partijsku, nacionalnu, vjersku ili drugu pripadnost", saopšteno je iz SPUCG.

Bonus video: