Lukšić, Marković i Veljović da rasvjetle prijetnje glumcima

"Samo jasna i čvrsta volja državnih organa može spriječiti da se ovakva kriminalna djela ubuduće", rekao je Hard
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2011. 16:46h

Izvršni direktor Međunarodne organizacije “Civil rights defenders” (Branitelji ljudskih prava) Robert Hard očekuje od premijera Igora Lukšića, ministra pravde Duška Markovića i direktora Uprave policije Veselina Veljovića da će uskoro rasvjetliti slučajeve prijetnji glumcima u spotu za prava LGBT populacije pod nazivom "I mi smo dio ekipe".

"Pišem Vam kako bih izrazio duboku zabrinutost zbog govora mržnje i prijatnjama koje su uslijedile nakon prikazivanja video spota za prava LGBT populacije. Većinu ovih djela počinila su lica čiji je identitet poznat policiji i drugim nadležnim tijelima. Iako je LGBT Forum Progres prijave podnio još 24. novembra, nema reakcije državnog tužilaštva. "Civil rigths defenders" će pratiti odgovore crnogorske policije i pravosuđa kad su u pitanju svi nama prijavljeni slučajevi", poručio je Hard u pismu Lukšiću, Markoviću i Veljoviću.

On podsjeća da su Progres i Centar za građansko obrazovanje snimili spot "koji je u u prvih 48 sati pogledalo 110.000 ljudi".

"Dva glumca u spotu izražavaju svoju ličnu podršku LGBT zajednici. Ipak, kratko nakon objavljivanja spota, primili su prijeteće SMS i Facebook poruke. Efektivni napori na zaštiti ljudskih prava i onih koji ih promovišu i štite nije samo moralna već i prava obaveza. Zato Vas opominjem da još nije riješen slučaj napada na direktora Progresa Zdravka Cimbaljevića. Samo jasna i čvrsta volja državnih organa može spriječiti da se ovakva kriminalna djela ubuduće", zaključio je Hard.

Glumci u spotu "I mi smo dio ekipe" Todor Vujošević i Bojan Bulatović su nakon prikazane scene u kojoj su ljube primili nekoliko prijatnji preko SMS i Facebook poruka.

Bonus video: