Ugovor o djelu paravan za partijsko zapošljavanje?

Gradonačelnik Mirko Đačić ranije je “Vijestima” kazao da u lokalnoj upravi i opštinskim preduzećima i ustanovama ima viška zaposlenih, ali da će se taj problem rješavati “u narednim godinama”
80 pregleda 0 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 02.05.2018. 20:19h

Opština Pljevlja lani je isplatila više od 121 hiljadu eura građanima koje je angažovala po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, uprkos višku broja zaposlenih i nagomilanim dugovima.

Iz opozicije optužuju vlast da zloupotrebljava institute ugovora o djelu za partijsko zapošljavanje i pozivaju nadležne da ispitaju da li je sve rađeno po zakonu.

U izvještaju o završenom računu Opštine, nezavisni revizor konstatovao je da je isplaćeno 121.375 eura i da je ta stavka iskazana u okviru neto-zarada zaposlenih.

Opština je krajem prošle godine zapošljavala 277 radnika, uključujući i 12 gerontodomaćica koje više godina rade po ugovoru na određeno vrijeme.

Uprkos višku zaposlenih, lokalna uprava mjesečno angažuje pedesetak radnika po ugovoru o djelu.

“Vijesti” su nedavno objavile da su opštinska preduzeća lani ostvarila gubitak od pola miliona eura...

Gradonačelnik Mirko Đačić ranije je “Vijestima” kazao da u lokalnoj upravi i opštinskim preduzećima i ustanovama ima viška zaposlenih, ali da će se taj problem rješavati “u narednim godinama”. Ocijenio je da je za rješavanje tehnološkog viška prvo potrebno obezbijediti novac za otpremnine, što nije lako. On je u martu 2015. potpisao ugovor sa Ministarstvom finansija da će izvršiti optimizaciju radnih mjesta...

Pravnik Božidar Bajić ocijenio je da su izmišljeni poslovi za koje je Opština sklopila ugovore o djelu. Odbornik Pokreta za Pljevlja kaže da lokalna uprava nema drugog načina da zaposli partijske aktiviste.

“Da smo stalno zaposlene poslali kući, a ostavili samo da rade novoprimljeni radnici, lokalna uprava bi mogla da funkcioniše“. On pojašnjava da se ugovor o djelu zaključuje kada treba obaviti nešto što nije osnovna djelatnost preduzeća.

“Ugovorom o djelu angažujete nekoga da vam napravi sajt, okreči kuću, popravi nešto, uradi neki projekat, odnosno za sve ono što nije svrha vaše djelatnosti i za šta niste registrovani. Ukoliko obavljate poslove koji predstavljaju osnovnu djelatnost poslodavca, nije u skladu sa zakonom da radite po osnovu ugovora o djelu”. Za nezavisnog odbornika Nikolu Rovčanina broj angažovanih “jasno govori da je u pitanju partijsko zapošljavanje”.

“Pošto realnih potreba nema i kako Opština ne može dobiti zeleno svjetlo od Ministarstva finansija, onda se koristi zaobilazna metoda i grubo zloupotrebljava ugovor o djelu u političke svrhe...”.

Bonus video: