Legendarna škola za ugostitelje: Restoran "Radovče"

Restoran “Radovče” je bio škola mnogim ugostiteljima koji danas rade širom Crne Gore i Evrope
365 pregleda 0 komentar(a)
Konobari, restoran "Radovče", Foto: Zoran Đurić
Konobari, restoran "Radovče", Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.11.2011. 20:35h

Restoran “Radovče” je godinama omiljeno sastajalište Podgoričana, koji su svakodnevno, nekada na Trg Ivana Milutinovića, dolazili da popiju prvu jutarnju kafu i saznaju prve jutarnje vijesti.

Slično je i na novoj lokaciji ispod dva solitera u samom centru u Balšića ulici. Restoran “Radovče” je bio škola mnogim ugostiteljima koji danas rade širom Crne Gore i Evrope.

"Najveći broj konobara se školuje u “Radovču” jer su ovdje uključeni u kompletan proces rada i sa njima zajedno rade profesori. Naši učenici se ocjenjuju iz psihologije ponašanja prema gostima, šefovima, osoblju. Naša djeca već tokom školovanja rade prijeme u hotelima najvećeg ugleda.

Goran Bauković, učenik četvrtog razreda smjera tehnike usluživanja, osvojio je prošle godine zlatnu medalju na takmičenju u Budvi

Najveći problem nastaje kad odu od nas, jer se u drugim objektima prilagođavaju načinu rada, gdje nije bitan kvalitet već kvantitet usluge. Većina objekata u Crnoj Gori teži da se usluži što više gostiju i ne želi da ulaže u školovanje i obrazovanje svojih konobara, kaže upravnik restorana Darko Vukčević.

Goran želi u profesore

Goran Bauković, učenik četvrtog razreda smjera tehnike usluživanja, osvojio je prošle godine zlatnu medalju na takmičenju u Budvi.

"Bilo je to za mene veliko iskustvo, a osvojeno prvo mjesto na takmičenju u disciplini postavljanje stola prema utvrđenom meniju i usluživanje, nagrada za sav uložen trud tokom školovanja. U mojoj porodici su svi ugostitelji i zbog toga sam i ja upisao ovu školu jer želim da nastavim porodičnu tradiciju.

Klikovac ističe da je prije 20-ak godina u školi bilo više djevojčica nego dječaka

Volim i da komuniciram s gostima, pa ću nastaviti da se stručno usavršavam, a vjerovatno ću i jednog dana doći da radim u školi u kojoj sada učim i da budem kolega sa nekim od svojih sadašnjih profesora", kaže Goran Bauković.

Direktor škole Zoran Klikovac kaže da škola mnogo vodi računa o svojim učenicima i da u njoj ima veliki broj nastavnika koji su nekada i sami pohađali nastavu u ovoj školi.

"Reprezentativni hoteli na Crnogorskom primorju imaju sjajnu saradnju sa nama, tako da su naši učenici godinama dio timova najcjenjenijih crnogorskih hotela, a neki od njih rade u restoranima i hotelima u Italiji i Francuskoj, i tamo su veoma cijenjeni u svom poslu", dodaje Klikovac.

Klikovac ističe da je prije 20-ak godina u školi bilo više djevojčica nego dječaka, a da je tokom 90-ih godina interesovanje djevojčica za poslove u ugostiteljskim objektima naglo opalo i zbog činjenice da se zvanje konobar neopravdano vezivalo za svakakve priče.

Konobarice opet u modi

"Posljednjih godina sve veće je interesovanje kod djevojčica za ugostiteljstvo. Prije nekoliko godina u razredu bi bila učenica, dvije, a sada ih ima i po sedam, osam, a interesovanje je sve veće, što nas sve u školi raduje.

"Kad završim srednju školu, nastaviću sa stručnim usavršavanjem jer planiram da jednog dana i sama predajem u školi"

Dokaz da se ugostiteljska profesija sve više cijeni, ali i da je ponovo veće interesovanje dama je i Milena Brnović, učenica trećeg razreda, tehničar usluživanja.

"Kada sam upisala ovu školu, nisam bila previše oduševljena, ali sam je s vremenom zavoljela jer su mi se svidjele i vježbe koje smo imali tokom praktične i teorijske nastave.

Kad završim srednju školu, nastaviću sa stručnim usavršavanjem jer planiram da jednog dana i sama predajem u školi u kojoj sada učim i da budem kolega sa mojim sadašnjim profesorima", priča Milena.

Nekoliko komičnih situacija

Ona kaže da je tokom prakse u restoranu “Radovče” bilo i nekoliko komičnih situacija, ali da nikada nije imala neugodnosti ni od strane gostiju, ni od strane kolega koji su uvijek spremni da priteknu u pomoć i ponude neki koristan savjet.

"Naši učenici vježbe i stručno-teorijska predavanja obavljaju u kabinetima i bez improvizacije"

"Jednom sam prilikom usluživanja gosta prosula vodu na svog kolegu Fatmira, a drugi put sam prilikom usluživanja na gosta prosula pivo, a po sebi kafu. Na sreću, bio je u pitanju stalni gost koji se nije naljutio, a sama scena je izazvala dosta smijeha i dugo se prepričavala", ispričala je uz osmijeh Milena.

U SSŠ “Sergije Stanić” imaju uslove za kvalitetnu nastavu, učenicima su na raspolaganju dva kabineta usluživanja, kabinet kuvarstva, po dva kabinata za turizam, strane jezike, informatiku, gdje učenici slušaju nastavu u najsavremenijim uslovima.

"Interesovanje za upis u našu školu iz godine u godinu raste, a tome je najveći doprinos dala kabinetska nastava svih predmeta i izuzetno dobra organizacija praktične nastave, između ostalog i u školskom restoranu “Radovče”.

Naši učenici vježbe i stručno-teorijska predavanja obavljaju u kabinetima i bez improvizacije, tako da uz pomoć profesora sa ogromnim iskustvom, koji nesebično prenose svoje znanje, učenici mogu iskazati svoj talenat, a najbolji se potvrđuju i na međunarodnim takmičenjima", kazao nam je direktor SSŠ “Sergiej Stanić”, Zoran Klikovac.

Marko majstor za koktele

Marko Andrić, učenik četvrtog razreda tehnike usluživanja SSŠ “Sergije Stanić”, nedavno je na takmičenju u Sarajevu osvojio zlatnu medalju.

"Da nijesam prošetao Baš-čaršijom i probao ćevape, bio bih puno siromašniji"

"Prije 15-ak dana gostovali smo na međunarodnom takmičenju u Sarajevu, koje je održano u Skenderiji, i osvojio sam prvo mjesto u disciplini pripremanja koktela", kazao je Marko.

Prilikom boravka u Sarajevu, učesnici takmičenja nijesu preskočili ni omiljenu sarajevsku destinaciju, Baš-čaršiju.

"Baš-čaršija je zaista prelijepo mjesto. Probali smo čuvene ćevape i osjetili duh sarajevske raje. Da nijesam prošetao Baš-čaršijom i probao ćevape, bio bih puno siromašniji, jer sam i iz svoje oblasti ponešto tamo “snimio”", dodaje Marko.

Nekada bili na trgu

“Radovče” se godinama nalazilo na Trgu Ivana Milutinovića današnjem Trgu Republike koji je rekonstuisan, a danas u prizemlju dva solitera u samom centru grada u Balšića ulici.

"Objekti u kojima su naši učenici obavljali profesionalnu praktičnu nastavu su zaista reprezentativnog karaktera"

"Oba mjesta imaju svoje čari, staro “Radovče” se nalazilo na samom trgu i kao takvo je imalo neke za ono vrijeme prepoznatljive osobine, dok je sada mjesto na kojem se nalazimo nešto mirnije, ali imamo dvije terase i veoma dobre uslove za rad", kaže Darko Vukčević.

Vukčević kaže da je čar “Radovča” i u činjenici da u njemu svoj zanat “peku” mladi ugostitelji, koj imaju priliku i da tokom ljeta uče tajne konobarskog posla i u elitnim crnogorskim hotelima.

"Objekti u kojima su naši učenici obavljali profesionalnu praktičnu nastavu su zaista reprezentativnog karaktera. Naši učenici ljeti idu na praksu u hotele “Splendid”, “Montenegro”, “Mediteraneo”, “Maestral”, “Naftagas”, “Sveti Stefan”, “Astorija”, restorane “Porto” i “Kužina”, gdje imaju priliku da uslužuju goste sa svih meridijana", kazao je Vukčević.

Bonus video: