Popis 2011: Biće osporavanja, ali za EU rezultati su kredibilni

Nijesu zabilježeni veći problemi bez obzira na masovnost akcije i na pitanja koja su se odnosila na identitetska i nacionalna osjećanja
118 pregleda 0 komentar(a)
Popis, Srbija, Foto: B92.net
Popis, Srbija, Foto: B92.net
Ažurirano: 25.11.2011. 14:27h

Popis u Crnoj Gori uspješno je sproveden zahvaljujući dobrom radu Monstata i saradnji sa opštinama i građanima, ocijenio je direktor Eurostata za spoljnju saradnju Piter Everes.

Everes je istakao da su popisom obezbijeđeni odlični rezultati o kojima donosioci odluka treba da vode računa.

"Biće diskusija i osporavanja rezultata, ali što se tiče EU rezultati su kredibilni", kazao je Everes na završnoj konferenciji misije procjene popisa stanovništva, domaćinstva i stanova u Crnoj Gori 2011.

On je rekao da je popis sproveden u skladu sa međunarodnim standardima, posebno onim koji se odnose na preporuke OECD-a i EUROSTAT-a, ocijenivši da je ipak bilo i problema.

"To se odnosi na osjetljiva pitanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, na koja su ispitanici mogli, ali nijesu morali da odgovore", pojasnio je Everes.

Monstat je od 1. do 15. aprila 2011. godine sproveo popis, a direktorica Gordana Radojević istakla je da je do sada objavljeno 10 konačnih podataka.

“Što nas svrstava među rijetke, ako ne i jedinu zemlju, koja je uspjela da u roku od sedam mjeseci nakon završetka popisa objavi toliko konačnih podataka”, ocijenila je Radojević.

Ona je kazala da je riječ o prvom samostalno realizovanom popisu, pod direktnim monitoringom Eurostata, na kojem je radilo oko 5.000 ljudi.

Ministar finansija Milorad Katnić ocijenio je da popis predstavlja najvažnije statističko istraživanje koje rezultira najobimnijim izvorom podataka potrebnih za kreiranje i sprovođenje ekonomske, socijalne i drugih razvojnih politika, kao i naučnih istraživanja.

“Popis je bio test društveno-političke zrelosti... i naglasio bih da tokom realizacije nijesu zabilježeni veći problemi bez obzira na masovnost akcije i na pitanja koja su se odnosila na identitetska i nacionalna osjećanja, što je potvrdilo činjenicu da je multikulturalizam jedan od najvećih vrijednosti Crne Gore. Popis je bio test kapaciteta državne administracije. Prije svega Monstata i lokalnih samouprava... a današnji rezutlati govore da su uspjeli u tome”, smatra Katnić.

On je istakao da je Vlada, iako nije bila obavezna, zatražila nezavisnu procjenu realizacije popisa od evropskih stručnjaka, s ciljem “povećanja transparentnosti”.

“Naš cilj je bio da dobijemo realne podatke koje koji su prikupljeni i obrađeni u skladu sa međunarodnim standaradima”, ocijenio je Katnić.

On je kazao da je popis bio jedan od prioritetnih projekata za Vladu u 2011. godinu, pa je, u vrijeme krize, za realizaciju izdvojeno dodatnih 3,2 miliona eura.

Bonus video: