Institut Igalo prvi počeo mjerenja kvaliteta morske vode

Praćenje kvaliteta morske vode redovno je od 1996, a od 2010. godine program se realizuje u skladu sa Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji voda i sa ostalim nacionalnim i međunarodnim propisima iz oblasti zaštite životne sredine, voda i mora
77 pregleda 1 komentar(a)
Blato, Foto: Slavica Kosić
Blato, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.05.2018. 11:22h

Iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom najavljuju da uskoro počinje njihov redovni program praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode na javnim kupalištima tokom ljetnje sezone.

Praćenje kvaliteta morske vode redovno je od 1996, a od 2010. godine program se realizuje u skladu sa Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji voda i sa ostalim nacionalnim i međunarodnim propisima iz oblasti zaštite životne sredine, voda i mora. Program je usklađen i sa osnovnim zahtjevima Direktive EU o kvalitetu voda za kupanje i rekreaciji i Međunarodnim programom Plava zastavica.

Podsjećamo da je godinu ranije na inicijativu dr sci. Ljubomira Radojičića, uz saglasnost JP za upravljanje morskim dobrom Budva, u junu 1995 godine, započelo je ispitivanje kvaliteta morske vode na 18 plaža u hercegnovskoj opštini.

Analize su se radile tri puta mjesečno u bakterološkoj laboratoriji Instituta "Dr Simo Milošević" pod rukovodstvom Više laborantkinje Vide Lepetić.

Poslije dvije godine ovaj posao preuzeo je Institut za Biologiju mora – Kotor, realizujući projekat u svim opštinama Crnogorskog primorja.

“Čitav ovaj posao se obavljao volonterski, bez ikakve nadoknade. Nesebičnu podršku ovoj akciji pružao je tadašnji direktor Instituta Milorad Bato Đurović, koji je kao bivši diplomata u jednoj veoma uređenoj zemlji kakva je Norveška, znao da cijeni ovu akciju i koji je za razliku od ostalih, veliki značaj pridavao rešavanju ekoloških problema koji su već tada ugrožavali osnovnu djelatnost Instituta. U tom teškom vremenu odobrio je kupovinu dodatne opreme neophodne za ispitivanje morske vode u Institutu”, sjeća se dr Radojičić.

U Institutu "Dr Simo Milošević" talasoterapija odnosno korišćenje morske vode i morskih elemenata više od šest decenija koristi se kao efikasan način za uklanjanje i sprečavanje raznih zdravstvenih tegoba. Pri tome se u raznim postupcima koristi morska voda i morski aerosol koji sadrži razne supstance koje se nalaze u moru. Dr Radojičić ističe da se morska voda kao ljekoviti faktor može upotrijebiti samo ako je čista, odnosno nezagađena .

Nažalost danas je plitki Topljanski zaliv gdje se stvara ljekovito blato jedno od najzagađenijih djelova naše obale. Razlog za ovakvo stanje je ogromna stihijska izgradnja koja nije bila usklađena sa izgradnjom komunalne infrastrukture. Kanalizacioni kolektor, projekat vrijedan preko 30 miliona eura nije obuhvatio Igalo i Njivice - naselja na obodu Topljanskog zaliva. U bližem i daljem okruženju izvora mineralne vode u području Provodine, Njivica i Sutorina registrovano je preko hiljadu septičkih jama. Sve septičke jame su upojne, što znači da se njihov sadržaj “cijedi” u oklono zemljište i posredno zagađuje i more.

Praćenje kvaliteta morske vode ovog ljeta biće organizovano na preko sto kupališta na crnogorskom primorju. Prošlogodišnje ispitivanje završeno je u spetembru, a rezultati su bili dobri – na 98 odsto kontrolisanih kupališta voda je bila odličnog kvaliteta, a samo na dva odsto zadovoljavajućeg.

Bonus video: