Maurer: Crnogorskim medijima je neophodno samoregulatorno tijelo

On je dodao da je samoregulacija veoma važno pitanje koje se nalazi na reformskoj agendi u Crnoj Gori
66 pregleda 0 komentar(a)
Leopold Maurer, Foto: Arhiva "Vijesti"
Leopold Maurer, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.11.2011. 21:14h

Samoregulacija medija veoma je važno pitanje koje se nalazi na reformskoj agendi Crne Gore i zato je ključno da novinari složno odrede funkcionalno tijelo koje će uspješno djelovati po tom pitanju, poručio je šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Leopold Maurer.

Na promociji medijskog naučnog časopisa Medijska kultura, koja je održana u Podgorici, predstavljen je njegov drugi broj čija tema je Samoregulacija medija.

Maurer je podsjetio da je Evropska Komisija u strategiji proširenja nedavno navela da države koje se nalaze u procesu integracija moraju garantovati postojanje pluralističnog, nezavisnog i kritičkog novinarstva.

"EU je posvećena da državama koje se nalaze u procesu proširenja pomogne da stvore profesionalne i etičke medije. Mi ćemo nastaviti da naglašavamo da je bitno da se predstavnici medija ponašaju i djeluju u skladu sa profesionalnom etikom i standardima", rekao je Maurer.

Prema njegovim riječima, u dostizanju visokih medijskih standarda samoregulacija ima ključno mjesto, a ona, kako je naveo, ima dva komplementarna cilja.

"Promocijom i implementacijom profesionalnih i etičkih standarda samoregulacija pomaže stvaranju kredibilnosti medija u javnosti, a u isto vrijeme ona obezbjeđuje uredničku slobodu i štiti pravo novinara na nezavisnost, a dozvoljava da njegov rad bude prosuđivan profesionalno od strane njegovih kolega", kazao je Maurer.

On je dodao da je samoregulacija veoma važno pitanje koje se nalazi na reformskoj agendi u Crnoj Gori, i da zbog toga mediji moraju nezavisno odrediti model svoje samoregulacije u cilju stvaranja funkcionalnog tijela koje će vršiti tu funkciju.

Bonus video: