Crnogorski projekat dobio eko trofej u Južnoj Koreji

Nagradu je ministru održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić uručio predsjednik Odbora za održivost DRV-a i član žirija „Eko-trofej“-a, Andreas Mueseler
0 komentar(a)
žabljak, durmitor, turisti, Foto: Obrad Pješivac
žabljak, durmitor, turisti, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 24.11.2011. 15:01h

Crnogorski projekat “Wilderness Hiking & Biking u Crnoj Gori” dobitnik je nagrade na jubilarnoj 25. dodjeli međunarodne ekološke nagrade od strane Njemačkog udruženja turoperatora i turističkih agencija (DRV) koja je održana u Južnoj Koreji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma nagrađivani su projekti čiji je fokus zaštita životne sredine i socijalna odgovornost.

„Kriterijum za nagradu „Eko-trofej“ je postignuti uspjeh i uzoran karakter u ekološkom održivom razvoju, a kandidovani projekti mogli su biti dostavljeni od strane fizičkih lica, grupa, organizacija, kompanija i opština iz čitavog svijeta. Cilj projekata koje DRV nagradjuje je zaštita životne sredine i resursa, smanjenje zagađivanja životne sredine i podizanje nivoa svijesti sa ciljem promovisanja održivosti turizma“, saopštili su iz Ministarstva.

Nagradu je ministru održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić uručio predsjednik Odbora za održivost DRV-a i član žirija „Eko-trofej“-a, Andreas Mueseler.

Sekulić je, kako je saopšteno, kazao da će međunarodno priznanje za dosadašnje napore ohrabriti Crnu Goru da nastavi ka cilju da postane prepoznata na Mediteranu u oblasti održivog razvoja turizma orjentisanog na prirodu.

Sređuju se staze i pripremaju vodiči

DRV, kao vodeće strukovno udruženje turističke branše, još od 1987. godine svake godine dodjeljuje Eko-trofej održivim turističkim projektima iz čitavog svijeta.

Kandidovanim projektom "Wilderness Hiking & Biking" Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore izradili su turistički koncept koji je održiv kako za prirodu tako i za društvo.

Polazeći od Master plana za turizam i Strategije razvoja turizma do 2020. godine, pješačke staze, istorijski trgovački putevi i planinarske staze postale su dio nacionalne mreže planinskih staza, u dužini od 6.000 kilometara, koje su namijenjene ljubiteljima prirode.

Intenzivno se radi na uređenju ovih staza i pripremi vodiča i drugih promotivnih materijala kojima se prezentuju izuzetne prirodne ljepote kroz koje prolaze rute.

Kongres DRV-a slijedeće godine biće organizovan u Crnoj Gori i na njemu se očekuje prisustvo blizu 1000 predstavnika njemačke turističke industrije.

Bonus video: