Egipćani kojima je isključena struja prijete štrajkom glađu i blokadom ulice

Svaki dan ćemo dolaziti ispred Opštine a ako se ništa ne riješi prinuđeni smo da krenemo sa štrajkom glađu. Izaći ćemo svi na ulicu i nećemo dozvoliti niko da prođe
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2011. 12:32h

Ukoliko im se za nekoliko dana ne riješi problem sa strujom 15 porodica Egipćana, sa preko stotinu članova, od naredne sedmice najavljuju štrajk glađu i blokadu ulica. Oni su danas pokušali da odgovor dobiju od predsjednika ili potpredsjednika Opštine ali kako ni jednog od njih nije bilo čekali su sat ispred Opštine i onda otišli kućama riješeni da se i sjutra ponovo okupe.

Njih je prošlog četvrtka EPCG isključila sa elektroenergetske mreže jer su nelegalno priključeni. Iako Egipćani, koji su 1999. godine izbjegli sa Kosova i žive u naselju kod Gračanice, žele da plaćaju struju i da redovno izmiruju obaveze problem je što su njihove kuće izgrađene bez dozvole i što nigdje nijesu registrovane.

„Svaki dan ćemo dolaziti ispred Opštine a ako se ništa ne riješi prinuđeni smo da krenemo sa štrajkom glađu. Izaći ćemo svi na ulicu i nećemo dozvoliti niko da prođe. Blokiraćemo ulicu. Zajedno i mi i djeca“, poručila je Hata Jolaj.

Ona nije krila neraspoloženje što ne mogu da riješe problem iako žele da redovno izmiruju obaveze.

„Vazda smo bili u mraku i mislili smo da konačno idemo korak naprijed. Mi hoćemo da plaćamo struju, nećemo mi džabe da je koristimo. Osjećamo se kao da smo u zatvoru. Dosta je ljudi koji imaju kuće bez dozvole pa oni imaju struju i mogu da imaju satove. A mi što smo s Kosova nas ne priznaju“, izrevoltirano je prokomentarisala Hata.

Egipćani od prošle sedmice ne šalju djecu u školu jer, kako kažu, ne mogu da ih okupaju, a ni djeca ne mogu da uče. Riječ je, kako rekoše, o tridesetak učenika.

„Ne tražimo mi ništa od države da nam da, da nas časti. Mi samo tražimo da nam uvedu satove i da nam uključe struju koju ćemo redovno plaćati, kao što je plaća cijeli svijet. Zemljište ne možemo prevesti na svoje ime jer nije na prodaju a i da je na prodaju mi nemamo novac da kupimo. Ko ne plaća neka mu okinu struju“, kazao je Blerim Neziraj.

Besnik Naziraj ima petoro djece, od kojih čretvoro idu u školu.

"Kako da ih šaljem u školu kad ih ne mogu okupati, ne možemo im robu oprati, a oni ne mogu da uče“, kazao je Neziraj.

"Opština ne bježi od problema"

Potpredsjednik Opštine Momčilo Mićunović je nedavno kazao Opština ne „bježi od problema“ i da raspoložena je da pomogne Romima u mjeri u kojoj to zakon dozvoljava.

„Da bi se ušlo u legalizaciju tih objekata treba da se stvore i određene pretpostavke na zemljištu, ako je opštinsko, i na samom objektu što je u ovom slučaju nemoguće uraditi u skorije vrijeme jer bi dio tih odluka zahtijevao i određenu skupštinsku proceduru da bi to sve ušlo u legalne okvire“, kazao je Mićunović.

Iz Elektroprivrede su saopštili da su u više navrata upozoravali potrošače da se moraju što prije legalizovati, da su više puta pokušavali da ih isključe sa mreže i su na kraju to i uspjeli, ali uz asistenciju policije. Oni ističu da kada bi Egipćanima priključili struju prekršili bi zakone Crne Gore, a u slučaju havarije na mreži, odgovornost za eventualne posledice bi snosila isključivo EPCG, jer nije isključila potrošače koji su bez saglasnosti priključeni na mrežu.

„U interesu EPCG je da pomenute potrošače uvede u bazu, obračunava potrošnju, ispostavlja i naplaćuje fakture, ali to nije moguće realizovati bez dokaza o legalnosti objekta - urbanističko tehnički uslovi sa izvodom iz Planskog dokumenta, kao neophodnog dokumenta za izdavanje EE saglasnosti, a koji izdaje Opština Nikšić. Donošenje eventualnih olakštica za izdavanje EE saglasnosti, kao u slučaju akcije registacije nelegalnih potrošača koja je trajala do decembra 2009. godine, nije u nadležnosti Elektroprivrede. Pomenutu akciju registracije u bazu EPCG, koju je odobrila Vlada, potrošači Gračanice nisu iskoristili”, stoji u saopštenju Direkcije za odnose sa javnošću.

Galerija

Bonus video: