Sprema se modernizacija puta Sarajevo-Podgorica-Tirana

Prihvatanje memoranduma svojevrsna je potvrda spremnosti Evropske komisije i međunarodnih finansijskih institucija da finansiraju projekte razvoja putne infrastrukture
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2011. 13:23h

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog memoranduma o razumijevanju između tri nadležna ministarstva BiH, Crne Gore i Albanije za rekonstrukciju i modernizaciju puta Sarajevo – Podgorica – Tirana.

Kako prenosi "Vesti 011", ministartvo komunikacija i transporta dostaviće Prijedlog memoranduma Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika u ime BiH predložen je ministar komunikacija i transporta Rudo Vidović.

Memorandu koji će zaključiti Ministarstvo komunikacije i transporta BiH, Ministarstvo saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Crne Gore i Ministarstvo javnih radova i transporta Albanije ima državni, regionalni, te međunarodni značaj.

"Dokument je i potvrda volje tri nadležna ministarstva da zajednički rade na rekonstrukciji i modernizaciji puta Sarajevo – Podgorica – Tirana na osnovnoj regionalnoj mreži u jugoistočnoj Evropi", saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Prihvatanje memoranduma svojevrsna je potvrda spremnosti Evropske komisije i međunarodnih finansijskih institucija da finansiraju projekte razvoja putne infrastrukture.

Memorandumom je predviđeno formiranje zajedničkog stručnog tima koji će brojati devet članova, po tri iz BiH, Crne Gore i Albanije.

Savjet ministara BiH utvrdio je i Prijedlog osnova za zaključivanje Protokola između Ministarstva bezbjednosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave Crne Gore o saradnji u oblasti forenzičkih ispitivanja i vještačenja.

Zaključivanje protokola doprinijeće razmjeni stručnih iskustava s ciljem uspostavljanja i funkcionisanja različitih segmenata forenzičkih aktivnosti.

Za sprovođenje Protokola biće zadužene Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH i Uprava policije – Forenzički centar Crne Gore.

Bonus video: