Socijalna isključenost vidljiva pojava u društvu

"Negativni uticaj ekonomske i finansijske krize uzrokovao je porast nivoa siromaštva sa 4,9 odsto koliko je iznosio u 2008. na 6,8 u 2009."
0 komentar(a)
Rastislav Vrbenski, Suad Numanović, Don Edi-Berd, Foto: Zoran Đurić
Rastislav Vrbenski, Suad Numanović, Don Edi-Berd, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.11.2011. 13:31h

Stalni koordinator Sistema UN i stalni predstavnik UNDP -a u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski upozorio je da je socijalna isključenost postala vidljiva pojava u crnogorskom društvu uprkos značajnim sredstvima koja se izdvajaju za socijlne transvere i davanja.

On je na okruglom stolu predstavljanja podržanih socijalnih servisa u okviru IPA projekta "Reforma socijalne zaštite – Unaprijeđenje socijalne inkluzije u Crnoj Gori" kazao da je tokom 2010. Crna Gora iz domaćeg bruto proizvoda izdvojila 14,29 odsto za sociljanu zaštitu.

"Negativni uticaj ekonomske i finansijske krize uzrokovao je porast nivoa siromaštva sa 4,9 odsto koliko je iznosio u 2008. na 6,8 u 2009.", kazao je on.

Kako je saopšteno za 12 socijalnih servisa u Nikšiću, Bijelom Polju i Baru, koji će biti otvoreni u okviru IPA projekta Evropska unija opredijelila je tri miliona eura.

Ta tri pilot projekta će obuhvatiti inkluzivno obrazovanje, reformu socijalne zaštite i reformu sistema dječije zaštite. UNDP će sprovoditi drugu komponenetu projekta – reformu sistema socijalne zaštite u vrijednosti 1,3 miliona eura.

Nastavlja se otvaranje dnevnih centara

Ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović kazao je da će prva komponeneta projekta podrazumijevati aktivnosti kojse se odnose na inkluziju romske djece i djece sa posebnim potrebama u obrazovni sistem i za sprovođenje je zaduženo Ministarstvo prosvjete i sporta.

"Svakako je plan da ovakve dnevne centre otvorimo u svim opštinama u Crnoj Gori, a ubuduće ćemo na lokalnom nivou razvijati servise kao što su grupne kuće za djecu sa smetnjama u razvoju"

On je pomenuo da su u Bijelom Polju i Nikšiću, Pljevljima, Ulcinju, Herceg Novom otvoreni dnevni centri za djecu sa smetnjama u razvoju, dok je sa opštinom Bar potpisan memorandum i očekuju se intenzivnije aktivnosti na otvaranju takvog centra.

"Ovih dana ćemo otvoriti dnevni centar u Plavu, a do kraja godine i u Beranama, na Cetinju i u Mojkovcu su započeti građevinski radovi na izgradnji Dnevnih centara. Svakako je plan da ovakve dnevne centre otvorimo u svim opštinama u Crnoj Gori, a ubuduće ćemo na lokalnom nivou razvijati servise kao što su grupne kuće za djecu sa smetnjama u razvoju, zatim servis za pomoć starim licima, zatim razna savjetovališta i druge modele koji će biti u funkciji pomoći ranjivim grupama", najavio je Numanović.

Reforma se neće desiti preko noći

Menadžerka projekta u Operativnom sektoru Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Don Edi – Berd poručila je da Crna Gora još uvijek treba da odradi neke stvari kada je u pitanju efikasan i održiv sistem socijalne zaštite.

Podrška će biti pružana kroz različite vrste servisa, od usluga dnevnog boravka, podrške i posredovanja u zapošljaanju, kućnih posjeta, do psihosocijalne podrške

"Reforma se neće desiti preko noći, ali odabrani projekti u ove tri opštine predstavljaju korake u dobrom pravcu", kazala je ona.

Vrbenski je najavio da su za 2012. godinu i u sledećem krugu raspodjele grantova UNDP-a I UNICEF-a postavili cilj da udruže sredstva na projetku “Reforma socijalne i dječije zaštite, unaprijeđenje socijalne inkluzije” i stvore uslove za pružanje finansijske I tehničke podrške lokalnim socijalnim servisima za djecu iz tri pilot opštine.

Korisnici socijalnih servisa u tri crnogrska grada biće osobe sa invaliditetom, mladi i porodice u riziku, zavisnici od psihoaktivnih supstanci, starije osobe u gradskim i ruralnim područjima, žene žrtve nasilja u porodici i samohrane majke.

Podrška će biti pružana kroz različite vrste servisa, od usluga dnevnog boravka, podrške i posredovanja u zapošljaanju, kućnih posjeta, do psihosocijalne podrške, resocijalizacije i drugo.

Bonus video: