Medojević o Fejziću: Zaštitnik vehabija i vladajuće koalicije

“Njegovim budućim angažmanom i odlaskom sa ove važne funkcije najviše će dobiti upravo Islamska zajednica Crne Gore” kaže Medojević
1 komentar(a)
Medojević, Foto: Arhiva Vijesti
Medojević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.11.2011. 09:10h

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević saopštio je da je i posljednji javni nastup reisa Islamske zajednice Rifata Fejzića pokazao da on, prije svega, nastupa kao političar, a ne, kako je kazao, kao odgovorni vjerski lider.

Nakon što je Medojević ocijenio da Fejzić više brine o DPS-u, nego o vjerskim stvarima, poglavar IZ nazvao je šefa PzP-a ekspertom sveznalicom i aludirao na njegov nekadašnji angažman u beogradskom listu “Identitet”, čiji su vlasnici bili pripadnici ozloglašenog “zemunskog klana”.

“Jer, takve kvalifikacije o meni ili partiji čiji sam predsjednik mogle su se do sada čuti samo od političara vladajuće koalicije. Ali, apsolutno razumijem njegov rječnik, nastup i nervozu.

Fejzić je, naime, proteklih godina dobro savladao obuku i postao istaknuti član te grupacije, a uskoro će to biti i formalno. Ko je bio i kakav prijatelj ili neprijatelj islamskih vejrnika u Crnoj Gori i ko je podržavao politiku i poslove i lično spasavao Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Darka Šarića, Safeta Kalića, Nasera Keljmendija, ko je odobravao službene legitimacije i oružje ubicama 'zemunskog klana', pročitaćemo ovih dana iz sudskih izvješataja od Haga do Bijelog Polja”, piše u reagovanju Medojevića.

On je kazao da Fejzić najbolje zna kako i zbog čega je odlučio da postane dio te političke grupacije i da aktivno lobira u zemlji i inostranstvu da Bošnjaci glasaju za njih.

“Ono što je najvažnije i najžalosnije jeste da je takvim svojim djelovanjem on širom otvorio vrata opasnoj vjerskoj sekti vehabija da preuzmu pojedine odbore, pa sada čak najavljuju da žele voditi i Islamsku zajednicu Crne Gore, iako je to u dubokoj suprotnosti sa tradicijom i interesom muslimana Crne Gore.

U svojoj političkoj opijenosti, Fejzić sve to ne vidi. Sve mu se pomiješalo. Zato je tako konfuzan. Njemu su sada vehabije pod navodnicima, a pokret - takozvani!? A do juče je tvrdio da ih ima 100 do 150”, rekao je Medojević.

Nažalost, prema njegovim riječima, taj broj je bar dva puta veći: “Strahujem da ti mladi momci, koji, iako su nas čelnici Agencije za nacionalnu bezbjednost uvjeravali da su pod punom kontrolom, veoma lako mogu biti upotrijebljeni kada to bude potrebno organizovanom kriminalu”.

“Ako je to tzv. pokret, ako ga nema, kako onda reis može napisati da je 'taj problem na nivou pojedinačnih incidenata'. Što je on uradio nakon tih 'pojedinačnih incidenata', a kojih je proteklih godina bilo na desetine. Koje je mjere preduzeo? Da li je bar zaštitio svoje imame od napada te pošasti”, pitao je predsjednik PzP-a.

On je dodao da je zbog svega toga i svojih stavova “odlazeći reis Fejzić, suštinski postao zaštitnik vehabija u Crnoj Gori”. “Njegovim budućim angažmanom i odlaskom sa ove važne funkcije najviše će dobiti upravo Islamska zajednica Crne Gore”, napisao je Medojević.

Bonus video: