KAP spreman da doprinese zaštiti životne sredine

„A vjerujemo da ćemo u tome imati i podršku države, kako bi planirani projekti mogli da zažive onako kako svi priželjkujemo“, naglasio je Moisejev
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2011. 16:09h

Rješavanje pitanja crvenog mulja u dva bazena Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), od velikog je značaja, ne samo za kompaniju, već i za cijelu Crnu Goru, ocijenio je danas izvršni direktor KAP-a, Jurij Moisijev.

On je, otvarajući prvi KAP forum na temu Istraživanja za potrebe ekološkog rješenja crvenog mulja, kazao da je ta kompanija spremna da da puni doprinos u zaštiti životne sredine.

„A vjerujemo da ćemo u tome imati i podršku države, kako bi planirani projekti mogli da zažive onako kako svi priželjkujemo“, naglasio je Moisejev.

On je kazao da su projekti, poput iskorišćavanja crvenog mulja kao dijela sirovinske mješavine za konstrukcioni materijal, posebno interesantni i zbog mogućnosti razvoja malog i srednjeg preduzetništva, što im, pored ekološkog, daje i ekonomski karakter.

Preko 7 miliona tona crvenog mulja

Moisijev je, kako je saopšteno iz KAP-a, rekao da je prerada crvenog mulja veoma kompleksno pitanje, koje iziskuje aktivno učešće nauke, ali i puno razumijevanju i podršku najviših državnih institucija.

„Imajući u vidu da je i za realizaciju ekoloških projekata potrebno znatno ulaganje i regulisanje uslova isporuke električne energije“, pojasnio je on.

Predstavnik kompanije Eko-Klaster-Projekt, Valerij Holod, predstavio je ekološke i ekonomske prednosti projekta na konkretnom primjeru prerade mulja iz bazena fabrike u Ukrajini.

Glavni KAP-ov ekolog Marko Mirković podsjetio je da u dva bazena kompanije, na površini od 45 hektara, ima oko 7,5 miliona tona crvenog mulja.

„To je jedno od najstarijih ekoloških pitanja i KAP-a i Crne Gore, koje je sada, nakon uvođenja novih standarda i propisa u oblasti zaštite životne sredine, postalo izuzetno aktuelno“, kazao je on.

Zdrava životna sredina

Prema njegovim riječima, i menadžment i zaposleni u KAP-u žele bezbjednu okolinu i radnu sredinu.

„I zato ćemo dati pun doprinos razvoju sistema održivog upravljanja otpadom, čistoj proizvodnji i promociji ekoloških projekata“, poručio je Mirković.

On je dodao da je crveni mulj proteklih godina odlagan na način da jednog dana, sa razvojem tehnologije, omogući njegovu preradu i primjenu u korisne svrhe.

Profesorica na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore Mira Vukčević predstavila je fizička i hemijska svojstva konstrukcionog materijala urađenog na bazi crvenog mulja.

Dogovoreno je da se izvršni direktor KAP-a narednih dana sastane sa njim i dodatno razmotre pitanje korišćenja crvenog mulja, kaže se u saopštenju.

Profesorica na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore Mira Vukčević predstavila je fizička i hemijska svojstva konstrukcionog materijala urađenog na bazi crvenog mulja.

Ona je naglasila da su ispitivanja u toku, ali da početni rezultati govore da je moguće dobiti materijale izuzetno dobrih osobina, kao što su zadovoljavajuća gustina, poroznost, pritisna čvrtoća, termostabilnost, vatrootpornost.

Forumu su prisustvovali predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Agencije za zaštitu životne sredine, Unije poslodavaca Crne Gore, kao i nekoliko zainteresovanih preduzeća.

Galerija

Bonus video: