Piter Mank se izvinio Tivćanima

Zaista ne bi imalo nikavog smisla da bih ja namjerno uvrijedio opravdano ponosne i vrijedne ljude, kao i njihove porodice iz Tivta i okoline", navodi Mank u pismu
301 pregleda 0 komentar(a)
Piter Mank, Foto: Savo Prelević
Piter Mank, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.11.2011. 13:54h

Uprkos odlučnom stavu čelnika svoje crnogorske kompanije “Adriatic Marinas” koji su prošle nedjelje na konferenciji za novinare u Podgorici saopštili da “nema potrebe” da se Piter Mank “bilo kome izvinjava” zbog svojih uvredljivih izjava na račun Tivćana i čelnika Sindikata bivšeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal, kanadski milijarder se ipak zvanično izvinio čelnicima bivšeg sindikata Arsenala, a današnje istoimene NVO.

“Pišem Vam kako bi se Vama i Vašim kolegama, bez ikakvog uzdržavanja, izvinio zbog interpretacije mojih riječi, odnosno komentara koji se vezuju za mene u nedavnom članku o “Porto Montenegru”.

Zaista ne bi imalo nikavog smisla da bih ja namjerno uvrijedio opravdano ponosne i vrijedne ljude, kao i njihove porodice iz Tivta i okoline.”- navodi se u Mamnkovom pismu predsjedniku NVO “Arsenal”, inženjeru Budimiru Cupari.

Povod za buru koja se proteklih dana digla u našoj javnosti je članak koji je o “Mankistanu” kako je autorka nazvala Mankov projekat “Porto Montenegro” u Crnoj Gori, izašao u kanadskom magazine “Toronto Life”.

Kanadski list je citirao Manka koji je, govoreći o pregovorima za kupovinu Arsenala 2007 godine u Crnoj Gori kazao da je bio ostavljen “nasamo sa šest krupnih lučkih radnika” – čelnika sindikata Arsenala koji su mu “ličili na bandu sa Kipra iz prošlog vijeka”, te da je “teško objasniti što su Porto fino ili Sent Trope metalcu-radniku brodogradilišta u Tivtu koji nikada ni jahtu vidio nije”.

Poznato mu je da su potomci admirala

Većinski vlasnik “Porto Montenegra” u pismu NVO “Arsenal” tvrdi da je do nesporazuma došlo zbog toga što “niko ne može kontrolisati svaki kontekst ili navod u nekoj novini ili shvatanje nekog novinara”, te da upravo obrnuto, on lično ima veliki interes da se bori “za promociju Vaše zemlje kao predsjednik i najveći investitor ovog važnog projekta u Crnoj Gori.”

“Važno je da kažem da mi je žao zbog onih interpretacija i reakcija koje su nastale u vezi pomenutog članka.

“Niko ne može kontrolisati svaki kontekst ili navod u nekoj novini ili shvatanje nekog novinara"

Nikada nisam želio, niti je bila moja namjera da bilo koga uvrijedim, ponizim ili dovedem do zablude u vezi Vas, Vaših kolega i gradjana Tivta.”- stoji u Mankovom pismu Cupari.

“Meni je vrlo dobro poznato da ste vi potomci poznatih admirala i kapetana koji su plovili oko svijeta tokom vjekova.

To je i razlog zašto je “Porto Montenegro” lociran baš u Tivtu.”- tvrdi Mank pozivajući bivši sindikat Arsenala “da zajedno gledamo u budućnost dok radimo na izgradnji ovog velikog projekta, za sve gradjane Tivta i Crne Gore i za bolje perspektive sledećim generacijama gradjana Crne Gore”.

NVO Arsenal: Izvinjenje nije potpuno

“Naknadno izvinjenje Pitera Manka, nakon iznijetih uvreda na račun predstavnika tadašnjeg sindikata Arsenala i odbijanja izvinjenja iznijetog na konferenciji za štampu predstavnika “Adriatic Marinasa”, nas je ipak, prijatno iznenadilo.

Evidentno je da se krivica nastojala prebaciti na novinara i njegovu interpretaciju

Mišljenja smo da izvinjenje nije potpuno jer je trebalo objašnjenje uputiti i direktno časopisu koji je objavio članak.

Evidentno je da se krivica nastojala prebaciti na novinara i njegovu interpretaciju što je zbilja je čudno da firma koja je u marketing navodno uložila 10 miliona eura, svoj i imidž projekta prepušta slučaju.

Smatramo da je cijela afera bila bespotrebna i da su naknadna objašnjenja predstavnika “Adriatic Marinasa” i g.Manka, uključujući i ovo izvinjenje, sračunata na smanjenje štetnih posljedica navedenog članka.”- saopštila je povodom dobijanja Mankovog pisma NVO “Arsenal”.

Predlagali nadogradnju Arsenala

Bivši sindikalni rukovodioci tivatskog vojnog brodogradilišta istakli su da su prilikom prodaje Arsenala insistirali da se prvo izvrši transformacija u akcionarsko društvo pa tek onda privatizacija.

“Bili smo protivnici gašenja Arsenala na način da se rasproda njegova imovina i uništi stoljetna tradicija i potencijal koji je imao i za naredna vremena. Predlagali smo nadogradnju Arsenala marinom tj. u krajnjem slučaju transformaciju u tehničku marinu.

Plan morskog dobra koji je predvidjao tehničku marinu na mjestu Arsenala je grubo prekršen

Takve naše stavove, uz zaključak da, u slučaju prodaje, prodajna cijena ne smije biti ispod 80 miliona eura, jednoglasno je podržala i SOTivat. Obmanuti smo obećanjima da će ostati dio tehničkih sadržaja, uključujući sinhrolift -u funkciji, a ne kao industrijski spomenik.

Plan morskog dobra koji je predvidjao tehničku marinu na mjestu Arsenala je grubo prekršen, pa čak i studija o lokaciji pravljena po diktatu i željama investitora.”- saopštili su bivši sindikalci dodajuči da su se u Arsenalu jahte ne samo remontovale, iako Mank tvrdi da ih Tivćani nikada vidjeli nisu, već su se “jahte mogle proizvoditi kao što su se prozvodili i remontovali puno komplikovaniji brodovi i sistemi.”

“Na kraju želimo da istaknemo da ćemo i dalje pratiti projekat “Porto Montenegro”, želeći da i pored zadatih ograničenja nametnutih od strane crnogorskih moćnika i stranih investitora, promišljamo i iznosimo svoje mišljenje, sa željom da se u postojećim uslovima izvuče maksimum za građane Tivta i Crnu Goru.”- zaključuje se u saopštenju NVO “Arsenal”

Bonus video: