Radunović očekuje da će sindikati prihvatiti Vladinu ponudu

Radunović je rekao da od početka štrajka zdravstvenih radnika nije bilo pritužbi pacijenata
67 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.11.2011. 13:32h

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović očekuje da će sindikati zdravstva do kraja sedmice razmotriti i prihvatiti posljednju ponudu Vlade, i izaći iz štrajka u kojem su od 31. oktobra.

Ponuda Vlade je bila da se sindikatima da odriješene ruke da rasporedi 1,53 miliona eura na 7.880 zaposlenih u zdravstvu, na način na koji oni misle da je najbolji.

U okviru ponude predviđeno je da se 350.000 eura opredijeli za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u tom sektoru.

"Očekujem da do kraja ove sedmice republički odbori zdravstva zausmu stav da izađu iz štrajka, jer ono što je realno u ovom trenutku može da zadovoljni njihove zahtjeve", kazao je Radunović novinarima.

Iz sindikata zdravstva su najavili da će odluku o prihvatanju ponude i eventualnom prekidu štrajka donijeti u petak. Odgađanje sastanaka republičkog odbora za petak, iako su ranije najavljeni za sjutra, iz sindikata su objasnili time da je su iz Vlade dobili takav prijedlog, kako bi pripremili finalnu verziju Granskog kolektivnog ugovora sa dinamikom vraćanja zarada na nivo iz 2009. godine.

Nećemo ograničavati primanja ljekara

Radunović je podsjetio da je u toku pregovora sa strane sindikata predloženo da se plate ljekarima limitiraju na 1.100 eura, a ostatak da se prelije na ostale zaposlene.

"Ja sam bio izričito protiv toga, jer moramo vrednovati njihov rad", rekao je Radunović.

On je kazao da očekuje da se definiše i još 10 odsto do sada neusaglašenih stavku u Granskom kolektivnom ugovoru.

Radunović je podsjetio da je od Vlade ponuđen i Memorandum rasta plata zaposlenim u javnom sektoru od 2013. do 2015. godine.

Direktor Kliničkog centra dr Milan Mijović nada se da će doći do dogovora.

"Klinički centar funkcioniše potpuno normalno, sve procedure se obavljaju u zakazanim terminima, i nadam se da neće doći do radikalizacije", kazao je Mijović.

U toku štrajka nije bilo žalbi pacijenata

Radunović je pohvalio zdravstvene radnike, koji su, kako je kazao, bez obzira na proglašenje štrajka, do kraja profesionalno, etički i humano radili svoj posao.

"Nijesam dobio nijednu primjedu, ni uspmenu ni pismenu. Niko nije iskazao nezadovoljstvo nepružanjem usluge u sektoru zdravstva", rekao je on.

Plantaže predale donaciju od oko 26 hiljada eura

Podgorička kompaija "Plantaže" donirala je ultrazvučni aparat Klinici za urologiju i nefrologiju Kliničkog centra Crne Gore.

Riječ je o aparatu, vrijednosti oko 26.000 eura, koji posjeduje sondu sa kojom se na najsavremeniji način rade biopsije prostate.

Na donaciji su se zahvalili i ministar Radunović i direktor Kliničkog centra Milan Mijović, koji je uručio zahvalnicu dirketorki "Plantaža" Verici Maraš

Bonus video: