Gradac prekriva otrovna prašina s jalovišta

Za razliku od mojkovačkog koje je sanirano, jalovište u Gradcu i dalje ozbiljno ugrožava zdravlje mještana, od kojih je većina penziju stekla radeći u jami Rudnika "Šuplja stijena"
227 pregleda 0 komentar(a)
gradac, Foto: Goran Malidžan
gradac, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 21.11.2011. 10:10h

Mještani rudarskog naselja Gradac kod Pljevalja godinama se žale nadležnima u opštini i državi na probleme koje im stvara flotacijsko jalovište nekadašnjeg Rudnika olova i cinka „Šuplja stijena“, ali do sada niko ništa ne preduzima da ih zaštiti od štetnog uticaja deponije.

Jalovište se nalazi na svega stotinak metara od njihovih kuća a, za razliku od mojkovačkog koje je sanirano, jalovište u Gradcu i dalje ozbiljno ugrožava zdravlje mještana, od kojih je većina penziju stekla radeći na teškim poslovima u jami Rudnika “Šuplja stijena”.

Nad Gradcom se u posljednje vrijeme sve češće nadvijaju ogromni gusti oblaci otrovne prašine koja, posebno u vrijeme jakih vjetrova, prekriva cijelo naselje trujući stanovnike, stoku, voće i povrće.

Kad dune jači vjetar, ljudi se sklanjaju u kuće

Mještanin Husein Čuturić kaže da to traje sve dok se ne smiri vjetar, a nekada i po više dana.

"Da se ovo dešava rijetko, ne bi bilo alarmantno, ali je to svaki put kada duva malo jači vjetar.

"Krajnje je vrijeme da se nađe neko privremeno rješenje za deponiju", smatra Čuturić

Ne može se objasniti nikome ko nije bio u Gradcu početkom avgusta, kada je vjetar podigao otrovne oblake sa jalovišta i raznio prašinu po voćnjacima i njivama.

Mještani su bježali u svoje stanove, zatvarali prozore, sklanjali se kud je ko mogao, a ako nije imao gdje, napunio je pluća otrovima i neprijatnim mirisima.

Smatram da je krajnje vrijeme da se makar nađe neko privremeno rješenje za deponiju kako bi se smanjio njegov štetan uticaj na zdravlje, jer je zaista teško se boriti protiv otrova", kaže Čuturić.

Od prašine s jalovišta se ne vidi naselje

Da je to tako uvjerio se i reporter "Vijesti" koji je nedavno posjetio to mjesto. Oštar miris i prašina nagrizaju sluzokožu nosa onog koji je udiše.

"Kada počnu jesenje kiše, vodene bujice snose u Ćehotinu jalovinu, koja je vjerovatno otrovna i truje rijeku", kaže Vraneš

Predsjednik MZ Gradac Vojo Vraneš kaže da je situacija u nekadašnjem rudarskom naselju svakim danom sve gora.

"Dok je bilo lijepo vrijeme gušila nas je prašina sa jalovišta, od koje se nije vidjelo naselje.

Kada počnu jesenje kiše, vodene bujice snose u Ćehotinu jalovinu, koja je vjerovatno otrovna i truje rijeku", kaže Vraneš, koji tvrdi da se sa ovakvim problemima mještani suočavaju godinama.

Bonus video: