NVO traže da Baković povuče Izvještaj o diskriminaciji

Predstavnici dvadesetak NVO zamjerili su što je Baković inkluziju manjinskih naroda ispratio sa zanemarljivim brojem preporuka
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2011. 08:47h

Dio predstavnika civilnog sektora zatražio je od zaštitnika ljudskih prava i sloboda Šućka Bakovića da povuče Izvještaj o diskriminaciji koji je ušao u skupštinsku proceduru.

Gotovo dvadeset vodećih NVO potpisalo je identičan zahtjev adresiran i na predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, sa obrazloženjem da Izvještaj treba poboljšati ne bi li se njime predstavilo činjenično stanje.

"Cijenimo da Skupština zaslužuje da razmatra izvještaj poboljšanog kvaliteta uz jasno predstavljeno činjenično stanje i unaprijeđene preporuke, ali i koji sadrži objektivni osvrt na djelotvornost radnji zaštitnika ljudskih prava i sloboda na polju zaštite od diskriminacije", piše u Inicijativi nedavno poslatoj Bakoviću.

U zahtjevu Krivokapiću objašnjeno je da je u Izvještaju ukupan položaj osoba sa invaliditetom (OSI) praćen neodgovarajućim brojem preporuka, ali i da one ne doprinose prevazilaženju izazova sa kojima se ta manjinska grupacija suočava pred institucijama i u svakodnevnom životu.

"Bilo bi dragocjeno za ukupnu praksu ljudskih prava taj dio izvještaja što prije upotpuniti i time iskazati potrebno poštovanje i solidarnost sa OSI organizacijama koje prema instituciji Zaštitnika gaje snažno povjerenje", piše u Zahtjevu Krivokapiću.

Rodna ravnopravnost i diskriminacija na temelju pola, kako su potpisnici primijetili, neadekvatno je tretirana preporukama, a riječ je o oblasti ljudskih prava u kojoj se bilježi gotovo nikakav ili jako oskudan napredak.

"Impuls koji institucija zaštitnika može dati poboljšanju ukupnih ženskih ljudskih prava i postizanju rodne ravnopravnosti bio bi dragocjen", navodi se u zahtjevu.

Predstavnici dvadesetak NVO zamjerili su što je Baković inkluziju manjinskih naroda ispratio sa zanemarljivim brojem preporuka, a saradnju sa civilnim društvom i medijima nije dovoljno prezentovao.

"Izostavljen je značajan broj aktivnosti u kojima je institucija zaštitnika učestvovala na visokom nivou i s vidljivim doprinosom. Kontradiktorno bi bilo da te aktivnosti zaštitnika registruju subjekti civilnog društva a ne i sama institucija", jedna je od primjedbi NVO-a.

U domenu preporuka posebno je vidljiv, kako su saopštili, neuobičajeno nizak doprinos institucije zaštitnika zaustavljanju dalje diskriminacije LGBT osoba u njihovom svakodnevnom životu i radu.

"Nije prihvatljivo niti je za kredibilitet dobro da u domenu zaštite i promovisanja praktičnih, suštinskih i egzistencijalnih prava ovih osoba institucija ombudsmana kasni sa rješenjima i planovima izvršne vlasti. Naprotiv, ombdusman treba da bude prvi koji promoviše međunarodnu praksu i zastupa poboljšanje domaće legislative i stvarnosti", naveli su iz tih organizacija.

Posebno je korisna mogla biti razmjena mišljenja o nacrtu prvog specijalnog izvještaja o diskriminaciji u Crnoj Gori i kroz konsultacije poboljšanje njegovog kvaliteta

"Izostali su i podaci o konsultacijama zaštitnika sa civilnim društvom. Posebno je korisna mogla biti razmjena mišljenja o nacrtu prvog specijalnog izvještaja o diskriminaciji u Crnoj Gori i kroz konsultacije poboljšanje njegovog kvaliteta. Već smo zatražili hitan sastanak zaštitnika ljudskih prava i njegovih zamjenika i saradnika sa organizacijama civilnog društva i konsultaciju povodom sadržaja i kvaliteta posebnog izvještaja o kretanjima diskriminacije koji se nalazi na usvajanju pred Skupštinom.

Smatramo osnovanim i svrsishodnim da se do tada predmetni izvještaj povuče iz dalje skupštinske procedure ili odloži njegovo usvajanje", piše u Inicijativi koju su potpisali Marina Vujačić, mr Aleksandar Saša Zeković, Daliborka Uljarević, Milan Šaranović, Ivana Vojvodić-Vujović, Biljana Zeković, Goran Macanović, Milenko Vojičić, Biljana Alković, Zdravko Cimbaljević, Ana Novaković, mr Zlatko Vujović, Ljupka Kovačević, Aida Petrović, Stevo Muk, Ljiljana Raičević, Slavica Striković, mr Momčilo Radulović.

Bonus video: