Peta Koštanijada u Ostrosu

Širom varošice, štandovi sa svim mogućim i nemogućim proizvodima od koštanja, od onih pečenih, do džemova, kolača, torti itd.
326 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2011. 19:52h

Veoma lijepo vrijeme, bogata trpeza i zanimljiv kulturno-umjetnički program privukli su danas u Ostros, u srce barske Krajine, hiljade posjetilaca iz cijelog regiona Skadarskog jezera – i sa crnogorske i sa albanske strane, ali i sa primorja, na petu po redu Koštanijadu.

Ovu feštu u slavu koštanja (kestenja) po kojima je Krajina nadaleko poznata, organizovali su MZ Ostros i Udruženje poljoprivrednih proizvođača Krajine pod pokroviteljstvom Opštine Bar i Ministarstva poljoprivrede.

"Ova manifestacija je od izuzetnog značaja za razvoj turizma i poljoprivrede u Krajini, po njoj Bar i Crna Gora postaju prepoznatljivi u cijelom regionu i zato je ove godine uvrštena u zvanični program proslave Dana Opštine", rekao je predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević otvarajući manifestaciju.

Posjetioce je pozdravio i Nazif Cungu, gradonačelnik Ulcinja, te predsjednik odbora MZ Emro Duraković i profesor Fadil Kraja iz Skadra.

Kraja je rekao da u ovom gradu živi oko 7.000 ljudi porijeklom iz Krajine.

Širom varošice, štandovi sa svim mogućim i nemogućim proizvodima od koštanja, od onih pečenih, do džemova, kolača, torti itd.

Kolorit proizvoda ovog kraja koji su domaćini s ponosom predstavljali kao ekološku i organsku hranu bez ikakvih hemikalija dopunjavali su šipkovi, krastavac, paradajz, luk, te sušene ukljeve, suvi krap, više vrsta domaćeg sira.

Na štandovima je bio izložen i krajinski duvan.

U kulturno-umjetničkom programu koji je potrajao do kasno popodne nastupili su KUD Jedinstvo, folklorno društvo iz Tuzi, brojni izvođači crnogorskog i albanskog narodnog melosa.

Danas su otvorene i dionice asvaltiranih puteva u Krajini ukupne dužine četiri kilometra prema Donjoj i Gornjoj Briski, Livarima i Murićima koje su zajedno izgradili opština i mještani.

Galerija

Bonus video: