Crnoj Gori fali profesora fizike i matematike

Direktori škola primorani su da ponovo angažuju profesore u penziji
603 pregleda 0 komentar(a)
Olimpijada znanja, matematika, Foto: Www.ioi2011.or.th
Olimpijada znanja, matematika, Foto: Www.ioi2011.or.th
Ažurirano: 19.11.2011. 08:58h

Crnogorski obrazovni sistem u posljednjih nekoliko godina suočava se sa velikim problemom - nedostatkom kadra za nastavne predmete matematika i fizika, piše Radio Antena M.

Iz Zavoda za zapošljavanje kažu da je u protekloj godini bilo potrebno 150 profesora matematike, a na evidenciji nezaposlenih gotovo ih nema.

Direktori škola primorani su da ponovo angažuju profesore u penziji. U Zavodu za školstvo ne vide svijetlu budućnost kada je posrijedi taj problem.

Veliki broj crnogorskih škola suočava se sa nedostatkom kadra iz nastavnih predmeta matematika i fizika. Jedna od njih je Osnovna škola ‘’Aleksa Đilas Bećo’’ u Mojkovcu. Direktor Jovica Drašković kaže da profesora matematike traže već dvije godine:

‘’Nemamo nijednog profesora matematike, pa smo angažovali iz Gimnazije, angažovali smo i jednu profesoricu razredne nastave, pošto je bila i tehnolog, i jednog penzionisanog nastavnika matematike.. Na konkurs se niko ne javlja.’’

Slična situacija i u Bijelom Polju. Zamjenik direktora Osnovne škole ‘’Risto Ratković’’ Nebojša Korać kaže da je ta škola nekoliko prethodnih godina imala isti problem. Ove godine ih je pak poslužila sreća:

‘’Ljudi su završili tehničke fakultete, polažu razliku na PMF-u i tako stiču status profesora matematike, tako da smo taj problem ove godine riješili. Šta će biti dalje, što se tiče ostalih škola, definitivno – to je problem u Crnoj Gori.’’

Niska primanja obeshrabruju

Jovan Kostić iz Zavoda za zapošljavanje kaže da se radi o izuzetno deficitarnom kadru. Prema njegovim riječima, u proteklih nekoliko godina na evidenciji Zavoda obično ima jedan do tri nezaposlena sa završenim Prirodno-matematičkim fakultetom:

‘’U ovoj godini poslodavci su prijavili potrebe za zapošljavanje 150 profesora matematike i 37 profesora fizike. Najviše profesora matematike traženo je u Podgorici – 28, zatim u Bijelom Polju 14, Baru i Nikšiću po 12.

Zbog nemogućnosti da pronađu traženi kadar, poslodavci su više puta oglasili slobodno radno mjesto za zanimanje profesor matematike i profesor fizike. Desi se, recimo, da škola 10 puta objavi oglas.’’

Osim što veoma mali broj studenta upisuje Prirodno-matematički fakultet, veliki broj njih i ne vidi budućnost za katedrom. Jedna od malobrojnih svršenih studentkinja tog fakulteta objašnjava i zašto:

‘’Potreban je veliki trud, a mnogo su niska primanja, i ne postoji ni mogućnost da se ta primanja uvećaju. Uz to, fakultet je mnogo težak da bi se za te pare radilo u školi.’’

I ko upiše neće da predaje

Da je problem veliki potvrdili su i u Zavodu za školstvo,a Vida Kašćelan kaže da postoji više razloga za to.

" Prvo, nema dovoljno interesovanja studenata za nastavničke fakultete tog profila, a ako idu na matematiku, onda preferiraju smjerove koji im omogućavaju da poslije rade u privredi, u računskim centrima.’’

Problem nedostatka profesora matematike i fizike, kaže Kašćelan, u posljednje vrijeme postao je globalni problem. Kaže da je teško prognozirati, ali nema izgleda da će stanje biti bolje:

‘’Lično se plašim, posebno kad je u pitanju matematika, da će biti sve manje kadra, upravo zato što imaju mogućnosti da se zapošljavaju na drugim mjestima, koja su bolje plaćena.’’

Kako bi riješili problem, neophodno je analizirati ga, ispitati uzroke i pronaći načine kako bi motivisali studente da izaberu zvanje profesora, zaključuje Kašćelan.

Bonus video: