Za RTCG nema para, slijede otkazi za stotine radnika

Dobro upućeni izvori “Vijesti” smatraju da se na platnom spisku sljedeće godine ne može naći ni 500 zaposlenih
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2011. 09:14h

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) sljedeće godine koštaće građane 900.000 eura manje nego ove, a stotine radnika će gubitkom posla platiti ceh višedecenijskog gomilanja zaposlenih, ali i odluku države da značajno umanji budžet Javnog servisa.

Predlogom budžeta za 2012. godinu predviđeno je da RTCG pripadne ukupno 7,6 miliona eura, od čega 7,2 miliona iz kapitalnog budžeta, a ostatak će obezbijediti Ministarstvo kulture i medija, na ime proizvodnje obrazovnog i naučnog programa.

RTCG ove godine je dobila 7,5 miliona iz kapitalnog budžeta i dodatnih million eura od Ministarstva kulture i medija.

Priča o višku zaposlenih u RTCG nije novost, ali će, zbog smanjenja budžeta, novi generalni direktor Rade Vojvodić, po svemu sudeći, hitno morati da se pozabavi tim problemom.

Tome u prilog ide prilično jednostavna računica, koju je u svom programu razvoja RTCG Vojvodić i nagovijestio.

Ni 500 radnika na platnom spisku

Dojučerašnji direktor i glavni urednik TV IN, koji će 1. decembra stupiti na dužnost, u programu je naveo da polovina ukupnih budžetski sredstava mora da ide na proizvodnju programa, što je, po Vojvodiću, jedan od uslova za održivost RTCG.

Za zarade zaposlenih, uključujući topli obrok, regres i ostala primanja, sljedeće godine ne može biti isplaćeno više od 3,8 miliona eura

To, praktično, znači da za zarade zaposlenih, uključujući topli obrok, regres i ostala primanja, sljedeće godine ne može biti isplaćeno više od 3,8 miliona eura.

Sa tim novcem Vojvodić može da obezbijedi samo neto zarade za najviše 700 zaposlenih, s obzirom da prosječna plata u RTCG iznosi oko 450 eura.

Poslodavac, međutim, mora da plati i doprinose na zarade zaposlenih, pa je izvjesno da 3,8 miliona eura nije dovoljno za plate i poreze za 700 zaposlenih.

Dobro upućeni izvori “Vijesti” smatraju da se na platnom spisku sljedeće godine ne može naći ni 500 zaposlenih, ako Vojvodić ostane pri stavu da se za program mora trošiti polovina budžeta.

U RTCG trenutno je stalno zaposleno oko 700 radnika.

Na platnom spisku je i oko 130 honorarno angažovanih, zaposlenih na određeno vrijeme i pripravnika. Prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, nekima od njih je već saopšteno da će ostati bez posla.

Čak polovina bez posla?

Prekobrojnih u RTCG, međutim, moglo bi da bude i znatno više od 250, koliko ih je navedeno u radnoj verziji nove sistematizacije koja bi uskoro trebalo da bude završena.

U usvojenom finansijskom izvještaju za 2010. godinu piše da je za lična primanja oko 830 zaposlenih potrošeno preko 8 miliona eura, što je više nego što će država sljedeće godine ukupno izdvojiti za RTCG.

Čak polovina zaposlenih mogla bi da ostane bez posla

Po toj računici, čak polovina zaposlenih mogla bi da ostane bez posla, ako Vojvodić sljedeće godine namjeni 3,8 miliona eura za zarade, odnosno duplo manje nego 2010.

Neizvjesno je, međutim, kako će i kada RTCG uopšte obezbijediti novac za otpremnine, bez obzira na broj zaposlenih koji će biti proglašeni tehnološkim viškom.

Te stavke nema u predlogu budžeta za RTCG, kao ni novca za digitalizaciju.

Prema procjenama dobro upućenih, za otpremnine je potrebno barem 2 miliona, a za digitalizaciju najmanje 5 miliona eura.

Hoće li država pomoći?

Vojvodić je ranije kazao da mu je premijer Igor Lukšić obećao da će država finansijski pomoći RTCG, istakavši da opstanak RTCG nije moguć bez digitalizacije i smanjenje broja zaposlenih.

Iz Vlade u proteklih 20-ak dana “Vijestima” zvanično nijesu potvrdili, ali ni demantovali, da će država ponovo zavući ruku u džep građana zarad RTCG.

Izvori “Vijesti”, dobro upućeni u dešavanja u RTCG, spekulišu da bi Vlada eventualno mogla dati garancije za kredit, kojim bi se obezbijedio novac neophodan za digitalizaciju i otpremnine.

Vojvodiću plata oko 1.500 eura

Mjesečna zarada novog generalnog direktora iznosiće oko 1500, ako je suditi o ugovoru o radu o kojem će članovi Savjeta u petak raspravljati.

U ugovoru u koji su “Vijesti” imale uvid stoji da će se Vojvodićeva zarada obračunavati množenjem koeficijenta - 6,8 sa sa takozvanom obračunskom vrijednošću, koja trenutno iznosi 80-ak eura, uz dodatak dvije prosječne zarade u RTCG, odnosno oko 900 eura.

Mjesečna zarada novog generalnog direktora iznosiće oko 1500

Vojvodić može da računa i na bonus, u zavisnosti od finansijske situacije i rezultata rada.

“Poslodavac prilikom usvajanja periodičnih i godišnjih obračuna RTCG može odlučiti da se zaposlenom na zaradu… dodaju još do dvije prosječne neto zarade u RTCG za prethodni mjesec, zavisno od raspoloživih sredstava, odnosno ostvarenog finansijskog rezultata”, piše, između ostalog, u ugovoru.

Čak i uz bonus, Vojvodićeva zarada ne može biti veća od 2.500 eura.

Njegov prethodnik, u julu smijenjeni Branko Vojičić, poreske obveznike mjesečno je koštao više od 3.600 eura.

Galerija

Bonus video: