Do juna 2013. Željeznica dobija tri nova voza

Kapacitet jednog voza je 165 sjedišta, što znači da ukupno sa mjestima za stajanje, pomoćnim sjedištima i mjestima za invalidska kolica može primiti 354 putnika
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2011. 19:58h

Ministar saobraćaja Andrija Lompar rekao je na konferenciji za novinare posvećenoj kupovini tri nova elektromotorna voza, da će država nastaviti da pomaže putnički željeznički prevoz, jer je to javni interes.

"Tokom prošle i pretprošle godine uspjeli smo da rekonstruišemo deset vagona i oni sad pružaju najveći komfor na pruzi Bar - Beograd. Ove godine smo obezbijedili sredstva i tokom naredne ćemo izvršiti rekonstrukciju još jednog broja vagona. Za to je opredijeljeno 3,5 miliona i trebalo bi da pruži još jednu kompoziciju i duplira kvalitet putničkog prevoza između Crne Gore i Srbije. Isto tako nijesmo zanemarili ni lokalni saobraćaj pa smo ušli u postupak nabavke tri nova elektromotorna voza. Njih očekujemo već početkom 2013. i to će biti u posljednje vrijeme jedan od najvećih skokova u pružanju kvaliteta usluga u našem putničkom željezničkom prevozu”, kazao je Lompar.

Kakva god da bude, cijena karte za prevoz željeznicom biće atraktivnija za putnike od drumskog", rekao je ministar saobraćaja

Nuhodžić je samo rekao da ŽP neće voditi samo računa o svojoj finansijskoj računici, već i o interesu građana.

Lompar je dodao da nijedana željeznica u Evropi, kada je riječ o prevozu putnika, nije profitabilna i da je tu neophodna pomoć države.

"Država kontribuira jer je to javni interes. Mi smo u toku definisanja kontribucije za putnički servis. Postoji metodolgija EU koju ćemo mi primijeniti. Identifikovaćemo sve troškove koje ima ŽP, vidjećemo koliko on može i mora da bude konkurentan drumskom saobraćaju i pošto ova vrsta prevoza putnika ima indirektne efekte na ekonomiju, ekologiju i bezbjednost, mnogo superiornije nego drumski saobraćaj, napravićemo cijenu karte koja će svakako biti konkurentna bilo kojoj drugoj vrsti prevoza. Kakva god da bude, cijena karte za prevoz željeznicom biće atraktivnija za putnike od drumskog", rekao je ministar saobraćaja.

Vozovi će saobraćati na relaciji Podgorica-Nikšić

Nuhodžić je rekao da je dan kupovine novih vozova priželjkivao otkako je u željeznici:

"Nakon više od 25 godina kupićemo kompletno nove vozove. Taj projekat je od izuzetnog značaja, dragocjen za ŽP, građane i razvoj države".

Španci će, po ugovoru vrijednom nešto preko 13 miliona biti u obavezi da vozove isporuče do jula 2013.

"Ugovorom je predviđena isporuka tri elektromotorna voza, odgovorajuće dijgnostičke opreme, specijlnog pribora i alata, rezervnih djelova i obuka našeg kadra. Vozovi će saobraćati na relaciji Podgorica-Nikšić. Kapacitet jednog voza je 165 sjedišta, što znači da ukupno sa mjestima za stajanje, pomoćnim sjedištima i mjestima za invalidska kolica može primiti 354 putnika", kazao je izvršni direktor ŽP Milojica Zindović, dodajući da će vožnja novim vozovima od Podgorice do Nikšića trajati 50 minuta.

Njemci kod Španaca naručili 400 vozova

Filipe Rodrigo, oblasni direktor španske kompanije CAF, kazao je da će Željeznički prevoz dobiti vozove u kojima će biti ugrađena najmodernija tehnologija.

Objasnio je da je CAF, kompanija koja je isključivo posvećena dizajniranju i proizvodnji voznih sredstava, da imaju tradiciju dugu preko 100 godina, da su osim u Španiji gdje su lider, prisutni na svim meridijanima.

"Sličan ugovor smo potisali sa italijanskom željeznicom. U oktobru smo sa njemačkom zeljeznicom sklopili ugovor o nabavci 400 elektromotornih vozovi", kazao je Rodrigo.

Galerija

Bonus video: