Rasim Muminović u 63. godini istrčao maraton u Njujorku

Muminović je „Vijestima“ kazao da mu se ovog puta ispunila velika želja jer je prethodnih sedam godina podnosio bezuspješno kandidature za učešće na tom maratonu
336 pregleda 0 komentar(a)
Rasim Muminović, Foto: Amil Ibrahimagić
Rasim Muminović, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 16.11.2011. 18:12h

U Njujorku je nedavno održan dvadeseti njujorški maraton, a među 474.378 takmičara nalazio se i Rasim Muminović iz Plava, koji je stazu dugu 43 kilometra pretrčao za četiri sata, 19 minuta i 14 sekundi, što bi bio veliki podvig i za mnogo mlađe učesnike, s obzirom na to da Rasim ima 63 godine.

On se u konkurenciji muškaraca i žena starijih od 60 godina, kojih je na maratonu bilo 2.456, našao na 337. mjestu.

Ovom šezdesetrogodišnjaku, koji za sebe kaže da je Plavo-Gusinjanin, tokom trke, podršku su davali članovi njegove porodice, ali i veliki broj pečalbara iz Plava i Gusinja. Na njegovoj takmičarskoj majici bio je grb Crne Gore, te natpis Plav-Gusinje.

Spremao se 18 nedjelja

Muminović je „Vijestima“ kazao da mu se ovog puta ispunila velika želja jer je prethodnih sedam godina podnosio bezuspješno kandidature za učešće na tom maratonu.

„Za ovaj maraton sam se pripremao 18 nedjelja, i svega dva dana pred maraton da se malo odmorim. Inače, vrlo je teško postati učesnik njujorškog maratona, jer se prijavi preko 200.000 takmičara i onda se učesnici izvlače, po principu lutrije, pa ko ima više sreće, taj i učestvuje.

Ja sam sedam godina konkurisao, ali bezuspješno, a sada su uveli pravilo da onaj ko je tri puta konkurisao, četvrti put se direktno plasira među učesnike maratona, i ja sam bio među takvim“, kazao je Muminović.

Ima osjećaj da može još toliko

Muminović čije ime se našlo i u “Njujork tajmsu” dodaje, da je postignutim rezultatom, premašio i svoja očekivanja, te da ga je zdravlje tokom maratona odlično služilo.

„Trku sam završio u dobrom zdravstvenom stanju i kada sam stigao na cilj, imao sam osjećaj da mogu još toliko da pretrčim, jer sam se zaista odlično osjećao. Mišić na desnoj potkoljenici me je malo mučio tokom trke, a takođe i tokom treninga, zbog čega sam se plašio da će me tokom trke izdati, ali hvala bogu, završio sam je i to u vrlo dobrom vremenu.

On je, inače, organizator tradicionalnog maratona Plav-Gusinje u dužini od 13 kilometara, koji se održava svakog 2. avgusta.

Cilj mi je bio da ga pretrčim u vremenu ispod pet sati, pa da je u pitanju i jedan minut, a na kraju uspio sam da stazu pretrčim za 39 minuta manje nego što sam priželjkivao. Ovo je za mene jedan veliki podvig“, kazao je Muminović.

On je, inače, organizator tradicionalnog maratona Plav-Gusinje u dužini od 13 kilometara, koji se održava svakog 2. avgusta.

„I 2012. godine organizujemo tradicionalni maraton, koji će se organizovati u sklopu Atletskog saveza Crne Gore.

U stalnim sam kontaktima sa sekretarom Saveza Milanom Madžgaljem, koji je ovog ljeta bio u Plavu, kada se trčao ovogodišnji maraton, na kojem je prvo mjesto u ženskoj kategoriji osvojila Slađana Perunović, kojoj ovom prilikom želim da učestvije na Olimpijskim igrama, i nadam se da će tako biti“, kazao je Muminović.

Bonus video: