„Crno jezero” smeta ugostiteljskom lobiju

Gregović je, pominući “ugostiteljski lobi”, izrazio sumnju da neko ima cilj da restoran “Crno jezero” ne počne sa radom
146 pregleda 0 komentar(a)
Crno jezero, Foto: Obrad Pješivac
Crno jezero, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 16.11.2011. 08:38h

Restoran “Crno jezero” na Žabljaku, koji je izgorio krajem prošle godine, neće raditi ni u ovoj zimskoj turističkoj sezoni, jer Nacionalni parkovi Crne Gore nijesu dobili dozvolu za njegovu rekonstrukciju. Kako su kazali “Vijestima” iz Agencije za zaštitu životne sredine, problem su gabariti i neprirodni materijali od kojih je planirna izgradnja novog restorana.

Na sjednici Upravnog odbora NPCG, koja je održana početkom mjeseca, ocijenjeno je da je još jedna turistička sezona izgubljena bespotrebno, jer Agencija za zaštitu životne sredine prvi put traži nekom investitoru procjenu uticaja na životnu sredinu.

Direktor Nacionalnih parkova Rade Gregović kazao je da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma odbacilo odluku Agencije da ne mogu graditi na mjestu gdje je nekada bio restoran.

“Ne vidim ni da ćemo u dogledno vrijeme dozvolu dobiti. Dugo čekamo, izgubili smo ljetnju, a izgleda da ćemo i zimsku sezonu, pa onda tek u maju možemo početi sa radom”, kazao je on.

"Ugostiteljski lobi"

Gregović je na sjednici Upravnog odbora NPCG, pominući “ugostiteljski lobi”, izrazio sumnju da neko ima cilj da restoran “Crno jezero” ne počne sa radom.

“Ne mislim ni na koga posebno već na sve žabljačke ugostitelje, ne želim da pominjem imena. Taj lobi mi je teško razumljiv jer pored jezera, osim našeg, drugog restorana nema. Međutim, činjenica je da svaka od 300 punih stolica u restoranu, znači manje gostiju za njih”, kazao je on “Vijestima”.

Ipak, kako je rekao Gregović, “nije mu logično i ne može da prihvati da neki lobi može da do te mjere utiče i ometa mogućnost dobijanja dozvole za izgradnju restorana Crno jezero”.

“Imamo informacije da je ocjena prihvatljivosti tražena samo od nas, ali ne i od drugih investitora"

Kako je kazao, u međuvremenu su izdavane druge građevinske dozvole za objekte u zaštićenim prostorima i to bez dokumenata koje traži Agencija.

“Imamo informacije da je ocjena prihvatljivosti tražena samo od nas, ali ne i od drugih investitora - imamo takav primjer na Lovćenu”, tvrdi Gregović.

Veći gabariti i neprirodni materijal?

Iz Agencije su objasnili da su planom za novi restoran predviđeni veći gabariti i neprirodni materijali koji odstupaju od ranijeg objekta, pa on “kao takav nije prihvatljiv za održavanje ravnoteže okolnog ekosistema”.

Zahtjev za izdavanje dozvole za obavljanje djelatnosti i aktivnosti na zaštićenom prostoru NP “Durmitor” podnijeli su NPCG 20. jula, a rješenje kojim im aktivnosti nijesu dozvoljene donijeto je 24. avgusta.

Iz Agencije su objasnili da su planom za novi restoran predviđeni veći gabariti i neprirodni materijali koji odstupaju od ranijeg objekta

“Predmetna lokacija se prema odredbama Evropske konvencije prepoznaje kao područje koje uživa poseban režim zaštite, gdje se svaka aktivnost mora sprovoditi u cilju obnove i poboljšanja pejzaža. Područja kao što je NP 'Durmitor' zaštićena su i u skladu sa Direktivom o zaštiti prirodnih staništa divlje flore i faune i obavljanje radnji i aktivnosti na ovom lokalitetu bilo u suprotnosti sa pravom i praksom zemalja EU”, kazao je “Vijestima” koordinator Arhus centra Nikola Golubović.

On je objasnio da je u projektnoj dokumentaciji za restoran na Žabljaku navedeno da je moguće “djelimično povećanje objekata za prostor vanstandardnih visina spuštanjem krovnih kosina do kote terena, a na taj način bi se postiglo proširenje objekta u površini od 50 metara”.

Nepostojanje podzakonskog akta

Golubović je objasnio da je Ministarstvo poništilo rješenje jer Agencija nije dostavila Zavodu za zaštitu prirode zahtjev na obradu radi procjene prihvatljivosti radnji i aktivnosti na zaštićenom području odmah nakon njegovog podnošenja.

“Jedan od razloga što Agencija nije dostavila Zavodu za zaštitu prirode zahtjev je nepostojanje podzakonskog akta kojim se propisuje bliži sadržaj i način izrade Ocjene prihvatljivosti iz Zakona o zaštiti prirode. Agencija je dužna da sprovede ponovni postupak kako je to naloženo rješenjem Ministarstva održivog razvoja i turizma”, kazao je Golubović i dodao da su zahtjev podnijeli 1. novembra uz preporuku Zavodu da ocjenu dostavi što prije kako bi u zakonskom roku donijeli rješenje.

Gregović je na sjednici Upravnog odbora kazao i da je Agencija neosnovano tražila parkovima procjenu uticaja na životnu sredinu koja je predviđena Zakonom o zaštiti prirode. Kako je kazao, podzakonski akt kojim se propisuje bliži sadržaj i način izrade ocjene prihvatljovosti za planiranje projekte, radnje i aktivnosti Ministarstvo još nije propisalo, pa im ga Agencija ne može ni tražiti.

Golubović je potvrio da Ministarstvo nije donijelo taj podzakonski akt, kao ni bliži sadržaj zahtjeva za davanje odobrenja koji je predivđen Zakonom o zaštiti prirode.

Golubović je potvrio da Ministarstvo nije donijelo taj podzakonski akt, kao ni bliži sadržaj zahtjeva za davanje odobrenja

“U istom članu je propisano da je za planirane projekte, radnje i aktivnosti za koje je zakonom utvrđena obaveza izrade procjene uticaja na životnu sredinu, ocjena prihvatljivosti sastavni je dio procjene uticaja na životnu sredinu. Za planirane projekte, radnje i aktivnosti u zaštićenom prirodnom dobru za koje zakonom nije utvrđena obaveza izrade procjene uticaja na životnu sredinu, vrši se ocjena prihvatljivosti tih radnji, aktivnosti i djelatnosti na zaštićeno prirodno dobro”, objasnio je on i dodao da nepostojanje podzakonskog akta otežava Agenciji posao u primjeni i sprovođenju zakona, a samim tim se i podnosiocu zahtjeva ne može tražiti ispunjavanje uslova koji nijesu propisani.

Golubović: Radimo profesionalno

Odgovarajući na tvrdnje Gregovića da “ugostiteljski lobi”, zbog nečijih interesa, ne dozvoljava restoranu “Crno jezero” da počne sa radom, Golubović je kazao da u Agenciji rade profesionalno i odgovorno sve poslove za koje su nadležni.

“U postupku odlučivanja po zahtjevu JP Nacionalni parkovi Crne Gore, rukovođeni smo jedino interesima zaštite i unaprjeđenja prirode. Izdavanje građevinske dozvole nije u našoj nadležnosti”, poručio je Golubović.

Bonus video: