Odbor odbio inicijativu Labudovića da se Zakon o pušenju odgodi do 2013.

Poslanica SNP Nataša Vuković, kazala je "da se preturaju korpe za otpatke u poslaničkim klubovima od strane inspektora"
0 komentar(a)
Odbor za zdravstvo, Foto: Luka Zeković
Odbor za zdravstvo, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.11.2011. 15:00h

Skupštinski Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje odbio je predlog poslanika Nove Emila Labudovića, da se primjena Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizdova odgodi do 2013. godine.

Iako je Labudović pokušao da ubijedi kolege da je to je najbolji način da se izbjegne loš uticaj zakona na zimsku turističku sezonu, razmijevanja za takvu inicijativu imao je samo poslanik SNP Radosav Nišavić, koji je jedini glasao za taj predlog.

"Podržavam inicijativu, jer je potrebno redefinisanje javnog prostora u važećem zakonu", rekao je Nišavić.

Iako je tokom važenja Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda iz 2004. godine konstantno kritikovan, na skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje više puta su se mogle čuti pohvale na njegov račun

"Zakon je proizveo društvene probleme, jer se oni kojih se tiče nijesu mogli prilagoditi na njegovu primjenu. Tražim odlaganje najbitnijih odredbi, kako bi se stvorilo vrijeme, da se pretrese i utvrdi da li su norme primjenjive", rekao je Labudović.

Predstavnica predlagača, pomoćnica ministra zdravlja Gorica Savović bila je jasna:

"Vaše obrazlaganje je ishitreno u najmanju ruku. Mjesec važenja Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, kratak je rok da bi se ocijenila njegova primjena".

Ona je poručila da Zakonu nije data prilika da zaživi, i da je već stvorena klima da će se ubrzo promijeniti, što otežava njegovu primjenu.

Savović je kazala da nema pokazatelja koji bi potvrdili priču o društvenom problemu i padu turističke sezone.

Poslanica SDP-aa Hidajeta Bajramspahić je kazala da nije rješenje suspendovati zakona, ali bi ona podržala manje restrikvitan.

Da je previše restriktivan kazala je i poslanica SNP Nataša Vuković, uz opasku da je ispod svakog dostojanstva "da se preturaju korpe za otpatke u poslaničkim klubovima od strane inspektora".

Savović je ponovila da je koncept zakona takav da se zaštite nepušači i zaposleni u ugostiteljtvu.

Podršku inicijativi da se raspravlja o toj problematici dala je i predsjedica Odbora DPS Branka Tanasijević, koja je kazala da je inicijativa dobra, ali da takav predlog stavlja van snage sve odredbe zakona, pa se postavlja pitanje koji bi se propisi u tom roku primjenjivali.

Iako je tokom važenja Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda iz 2004. godine konstantno kritikovan, na skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje više puta su se mogle čuti pohvale na njegov račun.

Natpisi na lijekovima i na Brajevom pismu

Predlagač je podržao amandman poslanice SNP-a Nataše Vuković na Zakon o lijekovima, kojim se predlaže da na kutijama lijekova, natpisi budu i na Brajevom pismu, kako bi bili dostupni slijepim i slabovidim osobama.

Amandman poslanika SDP-a Ervina Spahića i Hidajeta Bajramspahić, da se uvede obaveza da neželjena dejstva prijavljuju i pacijenti, odbili su i predlagači i članovi Odbora.

"To bi dovelo do velikog broja prijavi, od kojih bi mali broj bio opravdan. I u ovakvom zakonu pacijenti mogu da prijave neželjena dejstva", poručila je Savović

Bonus video: