Rožajci traže da im se vrati ambulanta za dječju zubnu protetiku

Oni su peticiju sa istim zahtjevom poslali i direktoru Fonda zdravstva Kenanu Hrapoviću, te gradonačelniku Rožaja Nusretu Kalaču
75 pregleda 0 komentar(a)
rozaje, Foto: Arhiva "Vijesti"
rozaje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.11.2011. 18:41h

Više od dvije hiljade roditelja iz Rožaja je od ministra zdravlja Miodraga Radunovića zatražilo da se ambulanta za zubnu protetiku ne izmješta iz rožajskog Doma zdravlja u beransku Opštu bolnicu.

Oni su peticiju sa istim zahtjevom poslali i direktoru Fonda zdravstva Kenanu Hrapoviću, te gradonačelniku Rožaja Nusretu Kalaču.

Predstavnik roditelja Sabahudin Kalač smatra da takva odluka ukazuje da nadležni ne misle o potrebama i pravima naroda, u ovom slučaju djece. Kalač je pojasnio da je ambulanta za zubnu protetiku radila do prije dva mjeseca, a da su njenim izmještanjem u tridesetak kilometara udaljeno Berane u nezavidnu situaciju dovedeni brojni pacijenti.

“Od oko 9.000 pacijenata mlađih od 18 godina, čak oko 70 odsto njih ima potrebu za liječenje anomalija vilice. Većina pacijenata, naročito iz socijalno ugroženih porodica će sada ostati uskraćena za liječenje, pa od nadležnih tražimo zaštitu za njih”, rekao je Kalač.

Iako Fond zdravstva refinansira putne troškove, Kalač smatra da to neće popraviti situaciju.

“Mnogi roditelji su u toliko teškoj situaciji da nemaju od čega da unaprijed plate putne troškove. Dešava se i da moraju da putuju po nekoliko puta u Berane, jer zbog gužvi ne mogu da posao obave određenog dana. To dodatno oduzima i vrijeme i novac, djeca gube od nastave, a roditelji izostaju sa posla. Treba imati u vidu i da u Rožajama zima predugo traje, pa se tokom hladnoća ljudi teško odlučuju da putuju bez prijeke potrebe”, rekao je Kalač.

On je u ime roditelja apelovao na nadležne da preispitaju svoju odluku.

Bonus video: