Visoko obrazovani detektivi iz okruženja uskoro i kod nas

Izmjenama Zakona omogućava se detektivima iz država sa kojima Crna Gora ima potpisan međunarodni ugovor da mogu obavljati te poslove
206 pregleda 0 komentar(a)
detektiv, Foto: Shutterstock.com
detektiv, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.11.2011. 15:09h

Detektivi iz država sa kojima Podgorica ima potpisan ugovor moći će da obavljaju te poslove u Crnoj Gori, predviđeno je izmjenama Zakona o detektivskoj djelatnosti, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

U obrazloženju se navodi da se Crna Gora, sticanjem nezavisnosti i donošenjem Ustava, obavazala da uskladi odredbe pozitivnih pravnih propisa sa najvišim pravnim aktom i sa novim zakonima.

Povećan je uslov u vezi školske spreme i predviđeno da detektiv mora imati visoko obrazovanje.

Izmjenama Zakona omogućava se detektivima iz država sa kojima Crna Gora ima potpisan međunarodni ugovor da mogu obavljati te poslove.

"Time se obezbjeđuje pravna sigurnost građana, bolje povezivanje privrednih subjekata iz Crne Gore na osnovu provjere poslovanja i stvaranja međusobnog povjerenja i važan preduslov poboljšanju poslovnog ambijenta", kaže se u obrazloženju.

Povećan je uslov u vezi školske spreme i predviđeno da detektiv mora imati visoko obrazovanje.

"Kao i uvođenje standarda u pogledu implementacije zaštite ljudskih prava i sloboda prilikom obavljanja detektivskog posla u zaštiti dostojanstva, ugleda, časti i privatnosti lica", kaže se u predloženom zakonu,

Kazna ko nema odobrenje

Novčanom kaznom od 500 do deset hiljada eura kazniće se za prekršaj pravno lice ako obavlja detektivsku djelatnost bez odobrenja, angažuje detektiva bez dozvole i ne vode evidenciju o zaključenim ugovorima.

Za ove prekršaje kazniće se i odgovorno lice u pravnom subjektu kaznom od 100 do 300 eura.

"Za ove prekršaje kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 200 do pet hiljada eura", kaže se u zakonu i navodi da se preduzetniku i odgovornom licu u pravnom subjektu može izreći i zaštitna mjera zabrane djelatnosti od tri mjeseca do godine.

Predviđena je i novčana kazna za detektive od 200 do 500 eura ako obavljaju te poslove bez pismenog ugovora zaključenog između njega i stranke i bez posebnog punomoćja stranke.

Bonus video: