Blagoje Novović vratio na desetine vrijednih stvari - čak i na stotine gaćica

Za sebe kaže da je dokaz da nijesu samo Skandinavci pošteni i da vraćaju izgubljene stvari, već i da u Crnoj Gori ima poštenih ljudi
666 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2011. 08:13h

Nesvakidašnji humanista, čovjek čija životna priča nekome izgleda pomalo nerazumna i neshvatljiva, 65-godišnji Petrovčanin Blagoje Novović, zvani Kenedi, još jednom je potvrdio da i danas postoje oni koji vole da pomognu ljudima u nevolji.

Da li je u pitanju hobi, ili neka viša sila koja ga vodi da se nađe uvijek na mjestu gdje “treba”, Kenedi je za protekle 42 godine, ukupno 21 put pronašao vrijedne izgublje stvari, torbe, novčanike, mobilne telefone, skupocjene stvari, koje je uredno prijavljivao policiji i vraćao vlasnicima.

A posljednje tri godine sam pronašao 17 mobilnih telefona, koje sam po pozivu odmah vraćao vlasnicima. Pronalazio sam svašta, više od stotinu kupaćih gaća, veša i čega sve ne

"Ja sam penzioner, volim rano da ustajem, a za sebe kažem “pičim 300 na sat”. Često pješačim od Budve do Rafailovića, rano ujutru, gotovo svakodnevno pronađem novac za kafu i piće, po plažama, zapećcima, u šumicama. Tu se, kako ja kažem mladi noću nalaze, “ljubave”, pa im ispadne po koji novčić. Eto, za posljednje tri godine sam pronašao 17 mobilnih telefona, koje sam po pozivu odmah vraćao vlasnicima. Pronalazio sam svašta, više od stotinu kupaćih gaća, veša i čega sve ne", počinje priču uvijek nasmijani Kenedi.

Za sebe kaže da je dokaz da nijesu samo Skandinavci, za koje je čitao da su pošteni i da vraćaju izgubljene stvari, već i da u Crnoj Gori ima ljudi, koji po broju pronađenih stvari i sumi novca “šišaju” te sjeverne Evropljane. A posljednji slučaj pronalaska izgubljenog novca, desio se prije desetak dana.

Dok je Blagoja, turisti ne treba da brinu o izgubljenim stvarima (Foto: Vuk Lajović)

"Prije neki dan pronašao sam torbicu sa 730 eura i 5.000 dinara na parkingu hotela “Loza” u Budvi. Vidio sam malu tašnu u kojoj je bio pasoš čovjeka porijeklom iz Sjenice koji živi u Luksumburgu. Čekao sam da se vlasnik pojavi, i nedaleko od obližnje prodavnice ugledao sam čovjeka sa slike u pasošu koji je u društvu djevojke. Prišao sam mu, noseći torbicu, a on je sa nevjericom gledao u mene, kao da sam priviđenje.

Uzeo je torbicu i uvjerio se da je u njoj bilo sve, zagrlio me je. Otišli smo do restorana, gdje su mi oboje ispričali da su na medenom mjesecu. Častili su me pivom i, iako nijesam htio, dali mi nagradu od 230 eura. Razmijenili smo telefone i često se čujemo", navodi Kenedi i dodaje da se sprema na put za Luksemburg, gdje će biti njihov gost.

Prema njegovim riječima bilo je i “nezgodnih situacija”, poput ljetošnje, gdje je vidio kradljivce kako uzimaju torbu na plaži ruskom državljaninu.

"Oleg, poslije sam saznao njegovo ime, se kupao, kada mu je sa peškira nestao novčanik, fotoaparat i garderoba. Par koji je bio na plaži bio je svjedok kako troje ljudi uzimaju vrijedne stvari Odmah sam sa Rusom otišao u stanicu policije da ispričam šta se dogodilo. Pošto tečno govorim nekoliko stranih jezika, prevodio sam a ujedno sam dao i izjavu. Poslije sam saznao da je policija pronašla ove lopove i vratila izgubljene stvari", priča Kenedi, i dodaje da je bilo i opasnih situacija.

"Mrčo moj, priznaj kakve veze imaš sa ovijem čoekom"

"Poput one od prije tri godine, kada sam pronašao kovertu sa nekom disketom kod Doma zdravlja. U njoj je bilo i neko pismo. Došao sam na prijavnicu u policiju, predao izgubljenu kovertu i otišao. Međutim, kada su provjerili o čemu se radi, odmah su se dali u potragu za mnom. Zvali su moga sina u Kotoru koji je mene obavijestio da se hitno javim u policiju. Inspektor me je sumnjičavo gledao i doslovce ovako rekao ”Mrčo moj, moraš da priznaš kakve ti veze imaš sa ovijem čoekom. Znam da znaš strane jezike, ovo je strani državljanin, jesi li sarađivao sa njim, ima na poligraf da te stavimo”.

Nijesam imao šta da priznam, došao je inspektor, turio mi je neke “dugmiće” po glavi i rukama, ispitivao me duže od dva sata. Izašao sam iz “saune” na spratu policijske stanice “vedra oka i čela”. U međuvremenu sam saznao da je osoba za koju su me ispitivali sa potjernice Interpola, dalje ne smijem da pričam da me opet ne uhapse", priča sa smijehom Kenedi.

Poslije svake velike nađene svote novca, Blagoje dobije unuče

Kako sam kaže pronalazio je i velike svote novca, ali ih je sve vraćao.

"Našao sam davne 1996. 13 hiljada tadašnjih njemačkih maraka. Istina, čovjek iz Beograda kome sam vratio nije me častio, ali sam tada dobio unuku Ivanu. Za posljednje tri godine tri puta sam policiji predao tašne sa novcem i stvarima. Nekako se tako pogodilo da čim nađem veće svote novca, meni se rodi unuče. Nadam se da ću opet pronalaziti i vraćati novac i da ću imati još unučadi. Moje najveće nagrade su unučad Ivana, Andrej i Dušan", zaključuje priču Blagoje.

Mogao je biti i Kazanova

Nadimak je Blagoje dobio zbog frapantne sličnosti sa ubijenim prvim čovjekom SAD.

Imao je mnogo ljubavi, a čak mu pet avantura nedostaje da dostigne magični broj od 500 žena sa kojima je vodio ljubav

A nadimak Kenedi, Blagoju je, kako sam kaže najviše pomogao “kod žena”. Prema njegovim riječima, imao je mnogo ljubavi, a čak mu pet avantura nedostaje da dostigne magični broj od 500 žena sa kojima je vodio ljubav.

Svakoj je zapamtio ime, ali i mjesto i datum "ljubavnog čina" i sve to uredno pribilježio u svoj ljubavnički dnevnik. Blagoje posjeduje i uredno ovjerenu zvaničnu diplomu "najvećeg švalera", koju je izdalo Udruženje ljubavnika "Kazanova".

Galerija

Bonus video: