Članovi "Prekornice" spustili se u Patalinu pećinu dugu 350 metara

Ulaz u Patalinu pećinu planinari su pronašli uz pomoć Draga Janjatovića, koji je u pećini bio prije više od tri decenije
319 pregleda 0 komentar(a)
planinari, Prekornica, Foto: PK Prekornica
planinari, Prekornica, Foto: PK Prekornica
Ažurirano: 12.11.2011. 19:51h

Članovi PK Prekornica iz Danilovgrada nakon nedavnog ulaska u Studendulu, pećinu na obroncima Garča spustili su se u još jedan speleo objekat, ovog puta to je bila Patalina pećina.

Njih desetak spakovalo je opremu i u četvrtak oko 16 sati uputilo se ka pećini koja se nalazi u Dolu Pješivačkom, na 20-ak minuta hoda od mjesne crkve.

Ulaz u Patalinu pećinu planinari su pronašli uz pomoć Draga Janjatovića, koji je u pećini bio prije više od tri decenije.

"Pećina je duga oko 350 metara i ima spiralni pravac pružanja ka dolje, nema ogromnih dvorana i nije prostrana ali njen vijugavi pravac pružanja predstavlja pravo zadovoljstvo jer se na svakom koraku pruža prilika za uživanje u prekrasnom i bogatom nakitu svih oblika i boja", priča Marko Popović član PK Prekornica.

Sam ulaz u Patalinu je najstmiji dio pećine i potrebno je postaviti uže koje služi za pomoć pri spuštanju, pojašanjava Popović, dodajući da u ovoj pećini ima puno malih, izolovanih odaja koji otežavaju tražanje nastavka pećine iz prvog dijela. Ipak oni su brzo pronašli mali prolaz koji ih je iz prvog dijela odveo u "najveću i najljepšu dvoranu sa fascinantnim ukrasima".

Druga dvorana je, kaže on, slična prethodnom dijelu, ali traženje prolaza predstavljalo im je uživanje jer su na svakom koraku srijetali nove oblike stalaktita i stalagnita.

"Iz najveće dvorane pećina poprima oblik tunela, sa dosta manje nakita a više osušenog blata. Činilo nam se kao da se spuštamo u samu utrobu zemlje. Nakon jednog teškog detalja koji uključuje provlačenje kroz oštre i uske prolaze došli smo do kraj pećine i na jednoj velikoj kamenoj ploči ugledali nešto što za nas ima poseban značaj, potpis starih članova kluba, Dima Đurovića i Pera Kalezića", priča Popović.

Bonus video: