Alarmantni podaci: 6, 5 odsto Crnogoraca boluje od dijabetesa

Ljekarski timovi Doma zdravlja Podgorica su edukovali građane o toj bolesti, a dijeljene su i edukativne brošure, voda i jabuke
223 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2011. 13:20h

Zainteresovani građani su povodom obilježavanja 14. novembra, Svjetskog dana dijabetesa na više lokacija u gradu, bili u prilici da provjere svoje zdravstveno stanje, izmjere krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Ljekarski timovi Doma zdravlja Podgorica, u podnožju brda Gorica uz mjerenje šećera, građane se edukovali o toj bolesti, a dijeljene su i edukativne brošure, voda i jabuke, kao simbol zdrave ishrane.

Mada ne postoje precizni podaci, u Crnoj Gori prema riječima endokrinologa Instituta za bolesti djece KCCG dr Mire Samardžić postoji oko 200 oboljele djece od dijabetesa tipa 1, sa trendom rasta od 6.5 odsto, što je više nego u Evropi i svijetu.

“U svijetu je oko 500. miliona ljudi koji boluju ili su u riziku za dobijanje dijabetesa, od čega oko 500. hiljada djece, dok ih je u Evropi oko 112. hiljada”, kazala je doktorka.

Ističući da dijabetes tip 1 kod djece nije moguće preventirati, ona je naglasila da je to moguće kod dijabeta tip 2 moguće, isključivo prevencijom njihove gojaznosti, a poznato je da kod djece koja su gojazna u 13 godini, njih 80 odsto ostaje takvo i u odraslom dobu.

“Faktori rizika dijabetesa tip 1 prevenstveno su nasljednja predspozicija uz vanjske riziko faktore koji još uvijek nijesu definisani, a nema ni pravila o uzrastu obolijevanja”, kazala je dr Samardžić.

Redovna kontrola neophodna

Na pitanje roditelja zašto je njihovo dijete dobilo dijabetes 1, doktorka kaže da “na žalost još nemaju odgovor”.

Ona je obijasnila da se insulin uključuje u liječenje djeteta odmah nakon dijagnostifikovanja bolesti, uz određeni režim ishranei kontinuiranu edukaciju, što je jedini način za odvijanje normalnog i kvalitetnog života oboljelog.

U proteklih devet mjeseci u KC registovano je 130 novooboljelih dijabetičara, odnosno svakog drugog dana registrovan je po jedan dijabetičar.

“U proteklih devet mjeseci u KC registovano je 130 novooboljelih dijabetičara, odnosno svakog drugog dana registrovan je po jedan dijabetičar, što je zabrinjavajući broj”, kazala je dr Vujošević.

Ona je pozivala sve građane da kontrolišu redovno svoje zdravlje, što više šetaju, vode računa o ishrani i edukuju se o obolijevanju, jer se dešava u praksi da i oni koji godinama boluju ne znaju na pravi način da sebi daju insulin, te je neophodno posjećivati edukativne radionice i predavanja.

21 oboljele djece

Od početka godine, prema riječima endokrinologa dr Lidija Rakočević u Institutu za bolesti djece KCCG registrovano je 21 novooboljelo dijete.

“Zabrinjavajuće je da je samo tokom avgusta za oko mjesec dana bilo oko deset novih slučajeva djece obeljele od dijabetesa tip 1.Posljednjih godina obolijevanje je u stalnom porastu, te svake godine oboli između 20 i 30 djece dijabetesa tip 1”, naglasila je dr Rakočević.

Ona je dodala da se bolest većinom javlja u najmlađem uzrastu od druge do pete godine, te da se djeca t veoma rano susrijeću i čitavog života moraju nositi sa bolešću.

“Bolest je uočljiva, javlja se naglo mršavljenje, pojačana žeđ, jednostavno dijete kao da se topi “,kazala je doktorka.

“Bolest je uočljiva, javlja se naglo mršavljenje, pojačana žeđ, jednostavno dijete kao da se topi “,kazala je doktorka.

“U Savjetovalištu za dijabetes u Novoj varoši, građani svakog radnog dana od stručnog ljekarskog tima mogu dobiti sve informacije o prevenciji i liječenju dijabetesa, a oboljeli savjete kako da kvalitetnije žive sa tom bolešću”, kazao je Kavarić.

Mirko Krunić, izvršni direktor Centra za borbu protiv gojaznosti istekao je da Centar organizovanjem edukativnih predavanja u crnogorskim školama promoviše zdrave stilove života, posebno se osvrćući na gojaznost koja jedan od osnovnih okidača za pojavu dijabetesa.

“Djeca već nakon prvih radionica počinju da shvataju da njihova užina mora biti voće, mliječni napici i slične zdrave namirnice, i u znatnoj mjeri se toga pridržćavaju”, naveo je Krunić.

Građani koji to nijesu učinili, nivo šećera u krvi mogu provjeriti i u nedjelju od 12 do 14 sati na punktovima Delta sitiju i Mol of Montenegru

Pravilna ishrana je obavezna

Građani koji sukontrolisali svoje zdravlje pozdravljaju organizovanje akcija promocije zdravlja, ali smatraju da bi one trebale biti mnogo češće organizovane u svim crnogorkim gradovima.

Spasenija Ivanišević koja se sa dijabetesom živi već punih 21 godinu, ističe da uz redovnu samokontrolu i strog režim ishrane moguće kvalitetno živjeti sa bolešću

“Samo insulin nije dovoljan, ukoliko se pravilno nehranite”, poručila je Ristić, koja je od dijabetesa oboljela prije godinu i po dana.

Ova akcija je, prema riječima Ivke Ristić dobro osmišljena i od velikog značaja je za građane, ali bi one morale biti mnogo češće organizovane i tokom čitavog dana

Ona je kazala da život sa dijabetesom zahtjeva mnogo kontrole i samokontrole zdravlja, uz režim ishrane, da bi se izbjegle kompilkacije bolest

“Samo insulin nije dovoljan, ukoliko se pravilno nehranite”, poručila je Ristić, koja je od dijabetesa oboljela prije godinu i po dana.

Galerija

Bonus video: