Zakon o ograničavanju upotrebe pušenja ostaje

“To nije atak na pušače, već borba da se zaštite nepušači”, kazao je pomoćnik ministra zdravlja dr Mensud Grbović
0 komentar(a)
pusenje, Foto: Vesko Belojević
pusenje, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 11.11.2011. 12:20h

Ministarstvo zdravlja će istrajati u poštovanju odredbi Zakona o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda, poručio je pomoćnik ministra zdravlja dr Mensud Grbović na konferenciji povodom Nacionalnog dana kontrole pušenja.

“To nije atak na pušače, već borba da se zaštite nepušači”, kazao je Grbović, i naglasio da je to jasan stav resornog ministarstva.

"Pošzujemo pravo svih koji su podnijeli incijativu za odlaganje važenja ovog zakona, to je njihovo pravo. On je i na ocjeni ustavnosti, ali je stav ministarstva da se on mora primjenjivati", kazao je Grbović.

Na pitanje novinara da li je Ministarstvo zadovoljno dosadašnjom primjenom zakona, on je naveo da je za ozbiljne rezultate potrebno više vremena.

"Finci su rezultate imali tek za 20 godina, tako da za sistemskim mjerama rezultata nema na kratke staze", rekao je on.

Važnije je zdravlje nego promet

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša, kazao je pritisci na zdravstvene vlasti ne dolaze od pušači, već od ugostitelja.

“Pritisak koji dolazi iz dijela privrede, koji tvrde da im je pao promet, nije opravdan. Istraživanja u Engleskoj, Švetskoj i Finskoj su pokazali da uopšte nije došlo do pada prometa tamo gdje je uvedena zabrana", rekao je on.

Mugoša je naglasio da razumije da ekonomski momenat prisiljava ugostitelje da se bore za veći promet, ali da je to dio koji se odnosi na njih i njihov promet, a ne na opšte zdravlje stanovnika Crne Gore.

"Moramo da vodimo računa o godinama izgubljenog života, o invaldinosti koja se javlja zbog pušenja", kazao je on, i naglasio da kontrola duvana mora biti kontinuirani proces.

Nepušači posebno ugroženi

Medicinska direktorka Kliničkog centra dr Ljilja Musić, kazala je da osnovna poruka jačanje zdravstvenog sistema u dijelu prevencije i kontrole.

"Aktivni pušači imaju četiri puta veći faktor rizika za srčani udar", rekla je ona, i naglasila da su pasvivni pušači posebno ugrožena kategorija.

Nacionalna kooridinatorka za kontrolu pušenja dr Agima Ljajević, kazala je podaci iz 2008. godine pokazuju da svaki treći odrasli stanovnik Crne Gore puši.

"Dvije trećine mladih je konstatno izloženo uticaju duvanskog dima u svojoj kući, dok je oko 90 odsto izloženo pasivnom pušenju na javnim mjestima", upozorila je Ljaljević.

Ona je podsjetila na procjene Svjetske zdravstvene organizacije da je oko 7,5 miliona radnika u Evropskoj uniji izloženo duvanskom dimu, te da između 50 i 100 hiljada umre zbog pasivnpog pušenja.

Bonus video: