Registracije "PG CG" i "PG MN" ne pripadaju samo državnim institucijama

Nezvanično predstavnici MUP imaju ovlašćenje da daju ove registarske oznake „zaslužnim građanima“
737 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.11.2011. 09:23h

Podgoričaninu Draganu Brkoviću, vlasniku privatne kompanije “Vektra” pošlo je za rukom ono što prosječnom građaninu ili privatnom pravnom licu, sve su prilike, nije dostupno ali i nije sasvim jasno, da na dva svoja auta dobije oznake “PG-CG***”.

U Pravilniku o registarskim područjima, obliku, sadržaju, veličini i načinu postavljanja registarskih tablica nema ni slova o tome da li fizičko lice ili privatna firma može da posjeduje registarske oznake “PG-CG***”.

U narodu vlada mišljenje da su oznake “PG-CG***” i “PG-MN***”, rezervisane samo za osobe sa javnim ovlašćenjima, odnosno za državne službenike i namještenike, što je i saopšteno od zvaničnika MUP-a poslije promjene starih registarskih oznaka.

„Vijesti“ su dva dana bezuspješno pokušavale da od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) saznaju kako je to moguće, koliko košta, ko i na osnovu kojih kriterijuma odobrava izdavanje takvih tablica. Na pitanja koja su faksom poslata juče iz Ministarstva nijesmo dobili adekvatan odgovor.

Oznake zaslužnim građanima

Nezvanično saznajemo da o toj „kategoriji“ postoji „posebni interni pravilnik“, do kojeg „Vijesti“ nijesu uspjele da dođu, ali ni do sagovornika u MUP-u, koji bi objasnio šta stoji u tom „internom“ dokumentu.

Tim pravilnikom, nezvanično je rečeno „Vijestima“, predstavnici MUP imaju ovlašćenje da daju ove registarske oznake „zaslužnim građanima“.

Brković je, na ime svoje firme, od MUP-a dobio oznake PG CG....

Milić Popović, član menadžmenta „Vektra grupe“, kazao je „Vijestima“ da su se predstavnici ove firme obratili zvaničnim zahtjevom MUP-u kako bi dobili “posebne” registacije za dva službena automobila.

„Vektra Montenegro se zvanično obratila MUP-u sa zahtjevom da se za potrebe protokola firme „Vektra grupa“, a u skladu sa zakonskim propisima, odobri dvije državne registarske oznake za dva naša vozila. Ta vozila će prvenstveno služiti za prevoz inostranih poslovnih partnera, ali i značajnih inostranih gostiju za potrebe „Vektra grupe“, kazao je Popović i naglasio da „Vektra Montenegro“ uredno plaća dažbine državi za registarske oznake.

On je objasnio da tablice imaju „u skladu sa zakonom koji to omogućava“.

„Novi zakon je predvidio i tu mogućnost, ukoliko ima potrebe za takvim registarskim oznakama da pravno lice može da ih dobije. MUP dakle može da odobri te oznake, ali one se razlikuju u odnosu na državna službena vozila“, pojasnio je Popović zakon „Vijestima“.

Pare ne pomažu

Ukoliko bi prosječan građanin koji poželi na svom automobilu “PG-CG” ili “PG-MN” tablice, došao u prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova, i zatražio ih naravno uz doplatu, od službenika bi dobio negativan odgovor.

Dakle, i pored toga što to zakon nije striktno zabranio, prosječan građanin bi bio odbijen. Ako se kojim slučajem odlučite da se pozovete na Brkovića kojem je to dozvoljeno, od službenika bi dobili odgovor, “to nije u našoj nadležnosti, sa takvim pitanjem bi se morali obratiti Ministarstvu unutrašnjih poslova”.

Iz MUP-a smo juče dobili odgovor da Dragan Brković, vlasnik kompanije “Vektra” nema državne registarske tablice, jer ne postoji propis kojim su definisane “državne registarske tablice”.

“Državne registarske tablice, kao takve nijesu utvrđene nikakvim propisom. Postoji Pravilnik o registarskim područjima, obliku, sadržaju, veličini i načinu postavljanja registarskih tablica, koji u članu 9, propisuje da vlasnik motornih vozila može izabrati ličnu oznaku vozila za registarsku tablicu na način propisan ovim pravilnikom”, piše u odgovoru MUP-a.

Bonus video: