Maslinijada: Barani u subotu očekuju 10.000 posjetilaca

Sjutra slijedi njena promocija na Topolici, a u subotu na cjelodnevnom programu zatvaranja u Starom Baru organizatori očekuju najmanje 10.000 posjetilaca
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2011. 16:45h

Jubilarna 10. Maslinijada, tradicionalna barska smotra maslinara, otvorena je zvanično danas u Starom Baru.

Sjutra slijedi njena promocija na Topolici, a u subotu na cjelodnevnom programu zatvaranja u Starom Baru organizatori očekuju najmanje 10.000 posjetilaca iz cijele zemlje i regiona.

"Imamo veliko interesovanje za nastup iako je nerodna godina, prijavljeno je 50 izlagača maslina, 20 izlagača vina, meda i ljekovitog bilja, a pozvani su i maslinari iz Albanije, Turske i Hrvatske. Spremna je velika fešta - posjetioci će moći degustirati autohtone proizvode i tradicionalna jela barskog kraja, biće lijepo vrijeme, izabraćemo i najbolje održavane maslinjake i mlade zasade, te naljepše štandove. U najavi su i organizovani dolasci turističkih grupa i iseljenika iz dijaspore", rekao je danas novinarima u starobarskoj “Kući maslina” Suljo Mustafić, predsjednik NVO “Maslinijada” koja sa Udruženjem maslinara Bara (UMB) potpisuje organizaciju.

On je dodao da će u subotu Starobarane i njihove goste od 11 sati zabavljati “Pljevaljski tamburaši”, Etno-grupa “Zora”, “Zvuci s Ribnice”, klape KUD Jedinstvo, “Bokeljski mornari” i “Burimi”, mažoretke “Habanere”, Safetdrljan, pjevači Zdravko Đuranović i Marinko Pavićević, te humorista Rajko Joličić.

Istog dana na liniji Topolica-Stari Bar–Topolica od 9 do 15 sati autobuski prevoz je besplatan.

Smotra privlači veliki broj gostiju

Direktorica Turističke organizacije Bar Neda Ivanović istakla je da smotra van sezone privlači veliki broj gostiju u Bar, a predsjednik UMB Dragutin Martinović ocijenio je da je ovo jedna od navažnijih crnogorskih turističkih, poljoprivrednih i kulturnih manifestacija.

Sjutrašnju promociju Maslinijade na Topolici otvara defile mažoretki “Habanere” i degustacija proizvoda od maslinovog ulja ispred Robne kuće od 10 sati, a potom slijede predavanje “Organska proizvodnja hrane u Crnoj Gori”, predstavljanje Udruženja proizvođača zdrave hrane, te u 18 sati u starobarskoj galeriji "Oniks" otvaranje samostalne izložbe umjetničkih fotografija "Dvorana maslina" Vukice Mikače iz Beograda.

Pokrovitelj Maslinijade je Opština Bar uz učešće Ministarstva poljoprivrede i Vlade Crne Gore, a organizaciju pomažu Turistička organizacija Bar, JP Kulturni centar Bar i MZ Stari Bar.

Galerija

Bonus video: